Афричка свињска куга поново у јужном Банату

На потезу села Мало Средиште и Гудурица, у отвореном ловишту Вршачких планина, 2021. године ловочуварска служба Шумске управе „Вршац“, пронашла је леш прасета дивље свиње за које се анализом испоставило да је било заражено афричком кугом свиња.

                Надлежни су тада утврдили да је јединка дошла из суседне Румуније, где је афричка куга свиња регистрована и пре 2018. године.

Дивља свиња најчешћи преносилац свињске куге

                Треба рећи и да је ова болест сто посто смртоносна и да за њу нема лека, нема вакцине. Уколико се само једна јединка разболи еутаназија се мора превентивно извршити и према свим осталим свињама у крду, како се болест не би ширила даље. Ова болест, по речима стручњака, не може се ширити на човека и на остале животиње.

                Ових дана јавност у јужном Банату поново је била узнемирена информацијом да се афричка куга код свиња појавила у селу Јабуци, а податак се показао као тачан.

                Наиме, подручја насељених места Јабука, Глогоњ и Качарево, затим насељено место Црепаја, насељено место Сефкерин и насељено место Овча, проглашени су од стране Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду – Управе за ветерину, за угрожена подручја. Међутим, јавност још није упозната са чињеницом како се и одакле куга поново појавила у Банату.

Поред надлежних ветеринарских служби која су појачала контролу фарми и сеоских домаћинстава, и ловачка удружења имају задатак да прате ситуацију на терену како би се спречило ширење куге и на остале делове Војводине, односно Србије.

У Европској унији Европска агенција за безбедност упозорила је на значајан ризик од држања свиња на отвореном и као једну од превентивних мера предложила је постављање чврстих и двоструких ограда на отвореним фармама.