Златибор: Неки и на планинама виде море

Протеклих дана је услед обилних киша и повећаног водостаја у више од 50 градова и општина у Србији проглашено ванредно стање. Поред материјалне штете на многим стамбеним и помоћним објектима, изливене реке и потоци направили су велику штету и на саобраћајницама где су рушени и сами мостови. О свему овом извештавали су бројни медији и друштвене мреже.

Међутим, ова тешка ситуација затекла је неспремне многе локалне самоуправе, које, гле чуда, као да нису извукле поуку из сличне ситуације 2014. године. И не само поуку, огроман новац из разних фондова (у јавности се помиње и Европска унија) требао је бити опредељен за превентивну заштиту од могућег понављања сценарија, односно нових поплава.

И видели смо шта се десило. Речна и поточна корита, каналска мрежа, испусти и разни колектори нису адекватно одржавани и дограђивани, а о новим насипима да и не говоримо. У Новом Београду грађани се сами боре да „спасу“ насипе и спрече могућу катастрофу…

Као последица свега овог јавност, посебно људи са угрожених подручја, јако су огорчени, такорећи бесни. Ни скретање теме на ситуацију на Косову и свађа опозиционих и режимских посланика у Скупштини Србије није могло да „покрије“ огромно нерасположење угрожених и неспособност носиоца власти у погођеним општинама.

Да се у овој ситуацији јавност не досети да пита, где је новац који је након 2014. године требао бити усмерен на могућа угрожена подручја, додаје се нови спин. Наиме, неки од медија (режимски и наводно независни) подстакнути разним интересним групама гурао је нову причу да је тобоже у овом библијском потопу „страдао“ и Златибор.

Центар Златибора кишних дана

Када знамо да је Златибор, односно Општина Чајетина, једина опозициона локална самоуправа у Србији, ово спиновање добија смисао. Али, ако коза лаже, рог не лаже.

Представници Општине Чајетина за наш портал истичу да је за разлику од остатка Србије Златибор без поплава захваљујући својој географској позицији, али и добро развијеној инфраструктури. Током 2020. године урађена је комплетна реконструкција Краљевог трга и изграђен је колектор за површинске воде, па је туристички центар Златибора и у ситуацијама обилнијих падавина остао безбедан од поплава.

Језеро на Краљевом тргу у време киша

У прилог овом говори и чињеница да је свим заинтересованим, у сваком тренутку, на располагању и веб камера на Краљевом тргу која је доступна на линку: https://www.zlatibor.org.rs/sr/novosti/vesti/uprkos-kisi-turisti-uzivaju-na-zlatiboru/ и са које се могу пратити сва дешавања у центру „златне“ планине.