Златибор: Отворена прва Eко теретана

        У петак, 14. јула, на стази према Шуматном брду, отворена је прва Еко теретана на Златибору. Ово је пројекат циркуларне економије у коме се дрвени отпад прикупљен у приобаљу Саве и Дунава, откорава и суши, те потом припрема за процес израде справа за вежбање у природи. Од одвојене коре се касније прави малч као подлога теретане за вежбање на отвореном.

        Промовисању здравог начина живота и званичном представљању новог спортско-еколошког пројекта на Златибору присуствовали су председник општине Чајетина Милан Стаматовић, управитељ Фондације Моцарт (Mozzart) Борјан Поповић, идејни творац пројекта професор Марко Ћирић, представница привредног друштва „Еко теретане“ Радмила Ђурковић, као и представнице одбојкашког кампа „Тин волеј“, прослављене одбојкашице Тијана Малешевић и Наташа Крсмановић.

        „Општина Чајетина је већ поставила преко 10 теретана на отвореном на Златибору, али је ова специфична, прва чије су справе направљене од рециклираног материјала. Ова идеја мења свест наших грађана, шаље једну потпуно другачију поруку, да морамо да уложимо много више напора у очувању животне средине. Ова теретана нека служи и младима и старима и надам се да ће се сарадња са Фондацијом „Моцарт“ наставити и даље, као пример позитивне праксе да урадимо нешто позитивно за будућност наше државе“, изјавио је Милан Стаматовић.

        У име Фондације Моцарт Борјан Поповић је изразио захвалност општини Чајетина на свој пруженој логистичкој подршци у остварењу једног оваквог друштвено корисног и еколошког пројекта, на опште задовољство свих становника и посетиоца Златибора.

        Треба рећи да је Фондација Моцарт последњих година у сарадњи са Министарством здравља и Министарством спорта реализовала неколико хуманитарних и добротворних акција којом приликом су купљена три инкубатора породилиштима у Србији, система за трансплантацију коже Клиници за дечју хирургију Института за здравствену заштиту мајке и детета, санитетског возила Служби за хитну медицинску помоћ у Књажевцу, а обновљена су и 96 игралита кроз акцију „Сто терена за једну игру“.

(Фотографије су преузете са сајта Туристичке организације Златибор)