Перлез: Дудова шума да постане Споменик природе

Удружење грађана „Чувари Перлеза“ покренуло је иницијативу да се дудова шума на северозападном ободу насеља (на путу према Тителу) прогласи за „Споменик природе“.

Овом захтеву претходила је посета делегације Покрајинског завода за заштиту природе Перлезу, где су њихови стручњаци потврдили да је шума јединствена, да је чине 105 дудова, и да као таква представља највећу дудову шуму у Војводини.

Представници „Чувара Перлеза“ истичу да би проглашењем дудове шуме (на Вашаришту) Спомеником природе било од великог значаја за Перлез, јер би се на тај начин сачувало једно од обележја овог насеља за будуће генерације.

Иначе, дуд у Банат стиже почетком 18. века и то захваљујући грофу Мерсију, првом администратору Баната. Овај визионар успео је да за кратко време Банат из заостале средине претвори у напредну привредну област. И дуд му је био опсесија.

У овом дрвету видео  је много користи: храну за свилену бубу, заштиту од банатске кошаве, хладовину од летње жеге, квалитетно дрво за бачваре, али и плод од којег се правила ракија…