Панчево: „Хигијени“ најсавременија линија за одвајање отпада

Јавно комунално предузеће „Хигијена“ Панчево ће захваљујући добијеним средствима у износу од 172 милиона динара опремити Рециклажни центар најсавременијом линијом за одвајање отпада. Поменута средства обезбедили су Министарство заштите животне средине Републике Србије (144 милиона) и Град Панчево (28 милиона).

По речима директора комуналног предузећа Мише Марковића ова опрема ће омогућити запосленима у Рециклажном центру да брже, лакше и ефикасније одвајају секундарне сировине, посебно пет амбалажу, папир и лименке.

Треба рећи да је Рециклажни центар за прикупљање и складиштење рециклажног отпада у Панчеву отворен 2013. године, да је у њега градска управа уложила 70 милиона динара, а Влада Републике Италије 1.200.000 еура.

Међутим, иако су пре десет година градски челници најављивали да ће отварањем овог Центра и нове санитарне депоније Панчево постати центар јужног Баната за прикупљање и складиштење рециклажног отпада, да ће доносити додатну зараду и запослити људе, сведоци смо и даље хаотичног стања у овој области. Наиме, у самом граду Панчеву али и у насељеним местима смећа је на сваком кораку и само његово физичко уклањање (одношење) представља својеврсни подвиг за ЈКП „Хигијену“ и сеоска комунална предузећа.

Возило – донација италијанске владе