Јабланица: Помен за изгинуле ратнике августа 1914.

У организацији Туристичке организације Јабланица, у недељу 27. августа, код споменика на месту које мештани зову Бијела Глава, одржан је „Сабор сећања пијетета и сарадње“.

Наиме, у току Првог светског рата, на месту Цигла пре тачно 109 година, одржала се битка између Лимског одреда – Ужичке војске уз нешто добровољаца и Аустроугарске војске.

Иако малобројнији војници Лимског одреда, а које је предводио комадант Трећег батаљона Четвртог кадровског пука мајор Василије Луковић, успели су да зауставе непријатеља. На жалост, међу погинулима био је и мајор Василије.

У част храбрим јунацима на овом месту је пре девет година подигнут споменик, рад Владимира Митровића.

Милан Стаматовић

Након парастоса и полагања венаца присутнима су се обратили Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина, Вукомир Божанић, директор Туристичке организације Јабланица и Драгољуб Богдановић, начелник Општине Рудо.

„Браћо и сестре, част ми је и задовољство да вас данас поздравим у име општине Чајетина и у своје лично име на овом светом месту, а свето место јесте свако место где су наши јунаци гинули и остављали своје кости. Овде имамо пример да су наши сународници, суграђани, обични људи, часно и храбро бранили положаје, бранили Србију, бранили своју отаџбину и нама оставили дубоке поруке написане на овом спомен обележју“, нагласио је Милан Саматовић.

Вукомир Божанић је рекао да су војници Трећег батаљона херојски бранили свој положај, да је међу 37 погинула био и њихов командир мајор Василије Луковић, и да су преживели војници, својим бајонетима, исклесали речи у вечити споменик у камену.

Исклесане речи војника у част мајора Василија Луковића

Драгољуб Богдановић је за речи које су војници Василија Луковића исписали на камену: „Испунио си дужност према краљу и отаџбини, завидимо ти, поздрављамо породицу“, а које стоје на обновљеном споменику, нагласио да је то нешто што би требало учити у војним школама и да је за њега као бившег официра то био више него узвишен јуначки чин и однос војника према свом команданту, краљу, отаџбини и народу.

Међу присутнима на овом Сабору били су и пуковник Драган Красмановић и бивши начелник Генералштаба војске Србије, генерал Љубиша Диковић.