Манифестација која има за циљ промоцију гастрономског наслеђа и природног окружења „Укуси Делиблатске пешчаре“ одржаће се од 8. до 10. септембра у етно комплексу „Делиблатска чарда“ у Делиблату.
Организатор манифестације је Кластер Делиблатска пешчара који је прошле године у сарадњи са Иваном Радићем, уприличио промоцију књиге „Укуси Делиблатске пешчаре – гастрономско наслеђе“, аутора Дејана Загорца.
Читав пројекат је замишљен као спој материјалне културне баштине, традиције, обичаја, веровања, природних особености и гастрономије на подручју Специјалног резервата природе „Делиблатска пешчара“.
За ово подручје треба рећи да је то највећа континентална пешчара која обухвата близу 35.000 хектара површине и простире су у четири општине у јужном Банату: Ковину, Белој Цркви, Вршцу и Алибунару.
Пешчара представља геоморфолошки и еколошко-биогеографски феномен читаве Европе јер се у њој налази јединствен мозаик екосистема са богатом флором и ретком фауном.
Ове године „Укуси Делиблатске пешчаре“ се одржавају у три дана где ће посетиоци моћи да уживају у разноврсном програму. Оно што је новина и што ће свакако побудити посебну пажњу посетилаца ове манифестације је Радионица за израду Банатског хлеба, а у организацији Удружења жена „Новосељанке/Boboacele“ из Банатског Новог Села.