Букурешт: Због скандирања „Косово је Србија“ прекинута утакмица између Румуније и тзв. Косова

На квалификационој утакмици 6. кола за Европско првенство у фудбалу 2024. године између Румуније и тзв. Косова, у Националној арени у Букурешту, дошло је до прекида у 25. минуту када су домаћи навијачи скандирали „Србија, Србија“ и „Косово је Србија“.

Поред скандирања делегату утакмице, главном судији (французу) и гостујућим играчима је сметао и транспарент (у бојама српске и румунске заставе) на трибина са најватренијим домаћим навијачима на коме је писало „Басарабија је Румунија – Косово је Србија“.

Из тог разлога гостујући играчи су напустили терен и прекид утакмице је трајао 50 минута, да би утакмица ипак била настављена. Иначе, Румуни су победили са 2:0.

Ово није први пут да се румунски навијачи по питању статуса Косова опредељују. Пре пар месеци на свом гостовању у Приштини, на стадиону „Фадиљ Вокри“ њих 40 скандирало је „Косово је Србија“. На жалост, овај гест према српском народу „платили“ су тортуром у полицији која их је избацила са стадиона и након тога малтретирала.

Навијачи Румуније су на путу до Косова свратили до Београда, фото: printscreen

Подсећамо, румунски најватренији навијачи годинама уназад дају подршку Србији по питању сецесије њене јужне покрајине и одбрани њеног територијалног интегритета. Овакав став навијача националног тима Румуније у сагласју је са ставом званичне државне политике и старе румунске изреке.

Наиме, Румунија је једна од пет земаља Европске уније која не признаје независност Косова, а стара изрека гласи: да Румуни имају само два искрена пријатеља – Србију и Црно море!