Новинар није мета – некажњивост и последице злочина над новинарима

                Фондација „Славко Ћурувија“, Независно удружење новинара Србије и Мисија ОЕБС-а у Србији у четвртак, 2. новембра, у Простору „Миљенко Дерета“ у Београду, организују конференцију поводом обележавања Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима.

                Некажњивост злочина над новинарима је једна од главних препрека независном новинарству и јавном интересу, ослобођеном страха, притиска и насиља. Напади на новинаре и остале медијске актере и њихово застрашивање имају озбиљан одвраћајући ефекат на слободу изражавања, а тај ефекат је још јачи када је учесталост напада и застрашивања праћена културом некажњавања починилаца тих дела.

                За окончање некажњивости ових злочина кључне су институције надлежне за спровођење закона, а правосудни системи који енергично истражују претње новинарима шаљу снажну поруку да друштво неће толерисати нападе на новинаре и угрожавање права на информисање свих грађана.

                Поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинаима на Конференцији ће бити представљен нови извештај о стању слободе изражавања пред правосудним органима у Србији, затим резултат истраживања о говору мржње према новинарима и последицама које овакви напади изазивају, као и о безбедности новинара у дигиталном окружењу. Такође, на конференцији ће се разговарати и о раду Сталне радне групе за безбедност новинара и правима новинара као оштећених у кривичном поступку.

                У уводном делу конференције присутнима ће се обратити: Ивана Стевановић, извршна директорка Фондације „Славко Ћурувија“, Анке Конрад, амбасадорка Савезне Републике Немачке у Београду и Јан Брату, амбасадор Мисије ОЕБС у Београду.

                Конференција се организује у оквиру пројекта „Обезбедимо правду за слободу изражавања: Мерење ефикасности судске заштите“ који финансијски подржава Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду.

                Сама конференција почиње у 10:30 часова, а један од гостију биће и амерички амбасадор Кристофер Хил.