Округли сто у Качареву – прворазредни политички догађај у десетогодишњем једноумљу

У организацији Удружења „Качарево – Општина“ у суботу, 4. новембра у малој сали Ресторана Гранд у Качареву, одржан је округли (у овом случају је то био четвртасти) сто на тему „Могућност бржег комуналног развоја Качарева“.

По речима Воје Кркобабића, председника удружења на овај скуп су били позвани: представници Града Панчева, одборници из Качарева у Скупштини Града Панчева, представници Месне заједнице Качарево, месног Јавно комуналног предузећа, представник месне Српске правослане цркве, директор школе „Жарко Зрењанин“, шеф Здравствене станице у Качареву, директорка Дома културе Качарево, представници политичких странака, представници Удружења пензионера, заступници приватних предузетника, занатлија, трговаца, угоститеља, заступници разних удружења грађана, и добри познаваоци досадашњег комуналног развоја Качарева. Такође, Кркобабић је навео и да због неразумевања и опструисања људи из Месне заједнице овај округли сто се одржава у ресторану, а не у просторијама Месне заједнице, где би по природи ствари и требао да се организује.

        Самом позиву одазвало се око тридесетак гостију, међу њима највише оних који су некада били активни актери политичког и комуналног живота у Качареву. Некадашњи функционери у доба социјализма, некадашњи одборници у Скупштини општине Панчево,  одборници у Месној заједници Качарево, бивши директор месног комуналног предузећа, као и некадашњи активни спортисти. Такође, на овом округлом столу поред представника месног одбора социјалиста и пензионера присутни су били и функционери Социјалистичке партије из Панчева Дејан Бацковић, председник Градске организације и Жарко Дакић, члан Градског већа задужен за локалну самоуправу и информационе технологије.

Након поздравних речи састанак је отворио Војо Кркобабић који је у свом уводном обраћању укратко поновио мотив оснивања и циљеве деловања Удружења „Качарево – Општина“ и понудио да то буде и полазна тачка дискусија на самом округлом столу. Суштина читаве приче је да се у Качареву последњих десетлећа осећа недостатак планског решавања комуналних проблема, а који су горући, проблема у креирању културног, спортског, здравственог и уопште друштвеног живота и решавању проблема из тих области који се нагомилавају из године у годину.

Слева на десно: Васо Кркобабић, Војо Кркобабић, Славко Ристановски и Душко Декић

        „Један од мотива сазивања овог састанка је и наша жеља из удружења да видимо да ли смо на добром путу, да ли идеја да Качарево буде општина има шири консензус релевантних политичких, друштвених и привредних чинилаца у самом Качареву, као и у граду Панчеву“, нагласио је Воја Кркобабић на крају свог уводног обраћања.

        У скоро двосатној размени мишљења учестовало је десетак качареваца и гости из Панчева и Банатског Новог Села. Сви они, свако из свог угла и на основу свог искуства, коментарисали су тренутну ситуацију у Качареву, односно у самом Граду Панчеву.

        „Некада су Месна заједница, њени одборници и одборници у панчевачкој општини имали углед и поштовање. Њихова реч је имала тежину и када су слично размишљање подржавали још неки, то је било за респект и уважавање. Суштина читаве приче је у броју одборника које Качарево даје за Скупштину града Панчева и њиховом квалитету. Као и о квалитету људи који се бирају у Скупштини Месне заједнице. Некада смо имали четири одборника у општини Панчево и када они заједно заступају неку идеју, а уз подршку још неког одборника са села или самог Панчева, то се морало уважавати, па бар и саслушати. Данас наши одборници не заступају своје село, нема их за говорницом, они заступају само партију која их је на то место поставила и то није добро. По мени, поред комуналних проблема које је Војо навео, недостатку новца, гашењу друштвеног живота, спорта има још неколико ствари које су проблем у Качареву: 1. Јужна зона Панчева и загађење које стиже до нас; 2. нездрава пољопривредна производња, односно неконтролисано коришћење разних отрова; 3. недостатак канализације где село просто „плива“ у фекалијама; 4. саобраћајна некултура и дивљање несавесних возача по нашим улицама“, навео је Драго Вукојевић, некадашњи одборник у општини Панчево у два мандата.

        По Сими Греговићу качаревци су сами криви за све ово што им се последњих година дешава. У његово време Скупштина општине Панчево у свом сазиву имала је око 30% одборника са села и њихова активност је креирала и рад саме скуштине.

„Када су се одборници бирали по већинском систему Качарево, Ново Село и остала већа насеља имали су по четири одборника, данас то зависи од добре воље партијских централа, и то није добро. Чланови Месне заједнице су били људи који су желели и знали да решавају ствари, а заједно са одборницима у општини Панчево они су били лобисти за општу или заједничку ствар. Није само буџет извор прихода, то су и разни фондови и пројекти које расписује што република што покрајина и на њих треба аплицирати. То у нашој Месној заједници нико не ради, њих то не интересује, а то није добро за све нас“, нагласио је, између осталог, некадашњи одборник Сима Греговић.

Да социјалисти желе да помогну у решавању комуналних и других проблема који тиште становнике Качарева нагласили су и Жарко Дакић и Дејан Бацковић, представници Градског одбора Социјалистичке партије из Панчева. Међутим, оба госта нагласили су централистички карактер вршења власти како у републици тако и широм локалних самоуправа од 2016. године, а што по њима свакако отежава решавање бројних проблема. Такође, сложили су се са претходницима да је суштина и моћ политичког утицаја у броју мандата, лобирању, али и да најпре проблеми требају да се решавају на лицу места, у овом случају у самом Качареву.

        Свој допринос дискусији на овом панелу дали су и Ана Свилар, Милан Косановић, Драган Лечић, Стева Димитријевски, Васа Кркобабић, Синиша Којић и Душан Декић.

        Сви они истицали су да је недопустиво де се у 21. веку грађани „сами“ суочавају са бројним комуналним проблемима, загађењем животне средине, да је недопустиво да се у селима гаси културни и спортски живот и да је последица свега тога да млади људи напуштају села. Препорука је већине дискутаната и да се на следећим локалним изборима води рачуна за кога се гласа, да се у Месним заједницама изаберу они који знају и могу да решавају локалне проблеме, као и да је основна идеја Удружења „Качарево Општина“, реалност и будућност.