Град Панчево прославља данас свој Дан

        Дан града Панчева установљен је одлуком одборника Скупштине општине Панчево (у мандату од 2000. до 2004. године) у знак сећања на Митровдан 1918. године када је Српска војска ослободила Панчево, и када је наставила да ослобађа и друге делове Баната  од Аустро-Угарске владавине.

Наиме, јединице Војске Краљевине Србије под командом капетана Петра Арачића прешле су Дунав, ушле у Панчево и освојиле га без борбе 8. новембра 1918. године. Историја бележи и речи које је пред улазак у Град, том приликом, изговорио капетан Арачић: „Јунаци сада сте прешли у нашу, лепу српску Војводину. Сваки од вас има да се понаша јуначки исправно и ниједном грађанину, без разлике вере и народности, не сме длака на глави да фали. Напред!“.

Генерал Петар Арачић

Овде треба напоменути да је већ тридесетог октобра 1918. године ескадрон српске коњице ушао у Долово, и да је већ сутрдан 31. октобра кренуо према Банатском Новом Селу, гонећи немачку војску у одступању.

Поводом градског празника, највиша признања, Новембарске награде Града Панчева биће данас уручене на свечаној академији у Културном центру. Овогодишњи лауреати су Боро Мајкић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Панчево, рок бенд „Буч Кесиди“, Културни центар „Панчево“ и Фудбалски клуб „Железничар“.

Једна од награђених ученица је и Ана Марија Младен из Банатског Новог Села

У сусрет данашњем градском празнику, Град Панчево наградио је новчано 123 ученика, који су у школској години 2022/23 постигли одличне резултате на републичким и међународним такмичењима. Укупан износ који је Град издвојио за ту сврху је 894.000 динара.

Град Панчево