Велико Средиште: У току је делимична санација Мањег дворца Лазаревић

Завод за заштиту споменика културе из Панчева средствима Министарства културе у вредности од пет милиона динара реализује пројекат делимичне конзервације на Мањем дворцу Лазаревић.

Треба рећи да је овај објекат споменик културе од великог значаја, да је изграђен 1875. године, а поред богате историјске прошлости посебну вредност чини и изванредна архитектура која се огледа у електичном стилу са неоготским елементима. Дворац краси степенаста завршена атика и кулице на угловима. Такође, око њега се налази и парк са шумом у којој има и неких ретких примерака дрвећа.

Сам Мали дворац изградио је Василије Лазаревић, старији син Голуба Лазаревића (рођен 1780. године у Пожаревцу), чувеног трговца стоком и житарицама и који се из Србије доселио у Банат 1803. године.

Голуб Лазаревић са женом Анком Миљковић имао је петоро деце, два сина и три ћерке. Са ортаком Ароном Деспићем трговао је стоком и житарицама за Милоша Обреновића, који је у то време имао монопол у трговини са Аустро-Угарском. Треба напоменути да је Голуб Лазаревић Велико Средиште купио 1832. године, а 1835. године купује Мали Жам и имање у Избишту и Великом Гају. Велики дворац подиже 1838. године, а Мало Средиште купује 1839. године.

Племићку титулу и писмо о донацији са грбом добио је 1841. године од Краља Фердинанда.

Породица Лазаревић имала је велики утицај на политички, друштвени и културни развој целог Баната. Поред Голуба који је био вешт трговац (имао је и воденицу) као веома значајаног Лазаревића историја бележи и Василија Лазаревића, великог жупана Тамишке жупаније.