Из штампе је изашла публикација: А сад, да изађете на гласање

        У издању Института за истраживање корупције „Кареја“ Панчево из штампе је изашла публикација „А сад, да изађете на гласање“, есеј о владавини права у Србији на примеру села Кукуловце, аутора Синише Јанковића.

        Ова публикација је део пројекта „Аутохтона школа владавине права – Кукуловце 2020“, чије издавање је помогао Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД), Center for Research and Policy Making (CRSPM) и Institute for Democracy and Mediation (IDM), уз финансијску подршку Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке.

Синиша Јанковић

Иначе, Синиша Јанковић је антикорупцијски активиста, директор „Кареје“ и аутор  истоименог филма „А сад, да изађете на гласање“. Овај филм у трајању од 27 минута снимљен је почетком јула ове године у селу Кукуловце, недалеко од Лесковца, а бави се темом продаје владавине права, куповином гласова на примеру трговине „гласови за асфалт“ и одрицањем од „власништва“ над суверенитетом.

Да подсетимо, мештани села Кукуловце су пред изборе 2020. године најавили бојкот јер им градска власт из Лесковца није испунила обећање 2017. године, да ће асфалтирати 2,5 километара пута у једној од сеоских улица. Неколико дана касније поменуто село посетили су Зоран Дробњак, директор „Путева Србије“ и градоначелник Лесковца Горан Цветановић и најавили су решавање новонасталог проблема. На дан гласања асфалтирана је поменута улица, а мештани су на изборима подржали владајућу партију.

Поменута публикација је књижевна верзија истоименог документарног филма која је обогаћена догађајима које филм није могао да обухвати и може се преузети на сајту: kareja.org.rs