На данашњи дан: Основано Српско новинарско друштво

У главном граду Краљевине Србије, на данашњи дан 1881. године, основано је Српско новинарско друштво. Ово је једно од најстаријих професионалних новинарских удружења насталих у свету које од свог оснивања па све до данас ради у континуитету.

Те оснивачке године у Београду су излазила 22 листа и часописа.

Идејни творац оснивања удружења био је Милан Ст. Марковић, уредник часописа „Порота“, који је за састанак-збор новинара 21. децембра 1881. године припремио и Статут удружења, а који је и усвојен. Овај документ својим потписима подржали су: Милан Ст. Марковић („Порота“), Стеван Д. Поповић („Просветни Гласник“), др Владан Ђорђевић („Отаџбина“, „Народно здравље“), Стеван Чурчић („Српске новине“, „Србадија“), др Лаза Костић („Српска независност“) и Манојло Ђорђевић Призренац („Народно ослобођење“).

Овим статутом дефинисана су и три основна циља Удружења: 1. да оно ради на унапређењу српске публицистике; 2. да се узајамно помажу у случају потребе; 3. да штити углед и интересе публицистике.

Председник првог Управног одбора Друштва био је чувени Лаза Костић, тада уредник „Српске независности“ и то све до свог одласка из Србије 1883. године.

Овде треба рећи и да су прве новине на српском језику изашле у Бечу 1791. године и звале су се Сербскија повседневнија новини.

Прве новине у Србији појавиле су се у Крагујевцу 1834. године и звале су се Новине србске, а први Закон о штампи донет је 1870. године.