Сорин Богдан – Познато лице са малих екрана и друштвених мрежа

Бавити се глумом и уопште глумачким послом (неко каже занатом) вуче корене још из Старе Грчке. По Аристотелу позориште се развило из свечаних песама посвећених у славу Дионоса. Историја бележи да су у почетку у грчким градовима организована такмичења у трагедијама и писци су писали тетралогију: три трагедије и сатирску игру. Тетралогије су извођење у отвореном театру и актери, односно глумци су били само мушкарци који су глумили сами себе и носили су маске.

Револуцију у позоришту извршио је глумац и теоретичар позоришта Теспид који је увео систем да протагониста глуме, односно глумац, глуми све улоге. Драмски писац Есхил увео је другог глумца – антагонисту, а Софокле трећег…

Међутим, тема наше приче нису професионални филмски или позоришни глумци (глумице) у класичном смислу, него споредни актери глумачке сцене – статисти. Статиста је појам грчког порекла и у буквалном преводу значи – неми лик. У позоришту, филму или серији се статиста назива особа која нема стално ангажовање на сцени, па самим тим ради по потреби, односно повремено и на позив. Њихове улоге су кратке, једноставне и скоро незапажене, а текстови су им врло кратки (некада само пар реченица) или их у многим случајевима и нема. Најчешће се статисти појављују у позадини, иза главне сцене и поставе глумаца, па њихове улоге чине: случајне пролазнике, гледаоце утакмица, војнике, полицајце, учеснике демонстрација и музичких емисија, госте ресторана, путнике у разним превозним средствима, пацијенте у болницама и слично.

Међутим, и поред огромне разлике између глумаца и статиста, бити данас неми лик у неком филму или серији има и својих светлих тренутака. Наиме, велика продукција филмова и серија које су преко разних средстава комуникације, односно бројних канала и друштвених мрежа доступне великом броју грађана, пружају прилику  да се поред главних глумаца уоче и неке споредне улоге и запамте ти ликови.

Не постоји тачна евиденција, односно подаци о људима из Банатског Новог Села који су у савременом развоју позоришта и филма били део неког филмског или серијског пројекта као статисти. Оно што имамо везано је за архиву „Наших новина“ где је у броју 98 из 2008. године остало забележено да су чланови Музичког дувачког друштва „Тинерету“, затим Зоран Јовић Ђаво и Драган Милетић Генерал, у току јула месеца у Делиблатској пешчари учествовали у снимању филма „Беса“ Срђана Карановића.

У Делиблатској пешчари

Последњих година, стицајем разних околности, Банатско Ново Село има двоје веома ангажованих статиста који се често појављују у разним филмским и серијским пројектима. Ради се о Силвији Малица и Сорину Богдану.

Ово је прича о једном од статиста – Сорину Богдану.

Сорин Богдан рођен је у Панчеву 1976. године, цео свој живот проводи у Банатском Новом Селу, а за себе каже да је Банаћанин. Након средње економске школе служио је армију у Сомбору, Лесковцу и Херцег Новом, био је везиста.

Како је по струци комерцијалиста Сорин је свој радни век започео у великим трговинским ланцима, а нешто касније радио је и у угоститељству. Међутим, по сопственим речима, на овим пословима није проналазио себе, требао му је изазов више. И нашао га је 2020. године.

На наговор пријатеља пријавио се на кастингу за статисте у Панчеву 2020. године, а све за потребе снимања филма „Пуцњи у Марсељу“. Од 95 пријављених кандидата изабрано је 30, и међу њима био је и Сорин. И ово није било случајно.

Наиме, Сорин Богдан био је члан глумачке секције на румунском језику при Дому културе у Банатском Новом Селу, и глумио је споредне улоге у неколико представа које су учествовале на „Позоришним данима Румуна Војводине“ почетком деведесетих година прошлог века. Ове улоге помогле су му на кастинзима где су га агенти продукцијских кућа приметили и од тада почиње његово ангажовање у филмској и серијској продукцији.

За протекле три године Сорин је био ангажован у великом броју пројеката тако да се једва и сетио појединих улога. Наравно, било је и оних које је истицао као веома драге.

На пример, улога полицајца у серијалу о Љуби Земунцу му је веома драга. Каже нам у шали, да је један од ретких који је „тукао“ Љубу Земунца. Затим драге су му и улоге у серији „Пуцњи у Марсељу“, улога полицајца у серији „Беса“, као и улога форезничара у серији „Убице мог оца“ – четврти део.

Од осталих улога издвајамо следеће пројекте:

„Светски шампион“, улога пролазника; „Игра судбине“, најчешће је играо полицајца; „Беса“, играо је стражара затвора у Спужу; „Немањићи“, продавац на пијаци; „Олуја 1995“, улога изгнаника у аутобусу; „Мочвара“, улога пограничног полицајца; „Убица мог оца“ – четврти део, гост казина; „Блок 27“, играо је патолога; „Тајна винове лозе“ –други и трећи серијал, играо полицајца и био гост ресторана; „Државни службеник“, улога медицинског техничара на ВМА; „Вера“, војник Вермахта; „Што се боре мисли моје“ – филм о Михајлу Обреновићу, био је члан оркестра; „Закопане тајне“, био је полицајац инспектор; „Клан“, један од предводника демонстраната; „Бранитељ“, полицајац казнено-стрељачког вода у затвору; „Тунел“, вођа синдикалних радника, и као полицајац; „Шетња са лавом“, статирао као полицајац стражар; „Закопане тајне“, био је фоторепортер; „Време смрти“, играо сељака и лекара у војној болници (радило се о 1915. години); „Круна“, заједно са Срђаном Тодоровићем био је продавац жетона у Луна парку; „Ургентни центар“ – шести део, био је повређени мотоциклиста на операционом столу; „Лако је Ралету“, играо госта на свадби; „Авионџије“, више пута као путник у авиону; „Црна свадба“, учесник литија; „Немирни“, као полицајац; „Коло среће“, улога кувара; „Пукотина у леду“, играо је госта журке; „Покидан“, играо госта на свадби Аце Лукаса; „Српски јунаци средњег доба“, био османлијски стражар и играо је властелина; „Сложна браћа“, гост кафане; „Деца зла“, поротник и гост стриптиз клуба; „Пасјача“, гост стриптиз клуба; „The Mashin“, играо обезбеђење; „Чудне љубави“, био је колпортер, „Недеља“, играо је главног конобара на Џејевој свадби; „Апсолутних сто“, био је члан криминалне групе; „Јужни ветар“, играо је народног посланика; „Пад“, био је затворски полицајац који је спроводио оптуженог (Милана Марића који је играо Жарка Лаушевића) до полицијског возила; „Од јутра до сутра“, био је фоторепортер-камерман…

Поред снимања за новогодишњи програм РТС-а ради и на новом пројекту “Воља синовљева“.

Сем у серијама и филмовима Сорин Богдан је био ангажован и у музичким спотовима, разним рекламама, емисијама о безбедности у саобраћају, забавном програму „Кеш такси“…

Захваљујући овом ангажовању имао је прилику да се упозна са великим бројем наших најпознатијих глумаца, режисера, али и осталих људи из света седме уметности.