Златибор: Конференција „Лидер са душом“

У организацији општине Чајетина, ЈП „Голд гондоле Златибор“, Туристичке организације Златибор, Туристичко рекреативног комплекса Златибор и Удружења пословних жена „Злата“, 22. и 23. децембра одржана је Конференција „Лидер са душом“, лидера из пословног, едукативног, медицинског и спортског сектора у Србији.

Сама конференција излазила је из традиционалних оквира пословног лидерства истражујући како најбоље интегрисати духовне вредности, емпатију и свесност у корпоративни свет.

Првог дана одржана су предавања, интерактивне радионице и умрежавање лидера из сличних области, као и указивање на важност равнотеже између професионалног и приватног живота. Акценат је био на људима који су лидери у свом послу, окружењу и који су са својим тимовима способни и одлучни у повезивању потенцијала своје локалне заједнице, региона и држава.

Бојана Божанић, директорка ЈП „Голд гондоле Златибор“ и оснивач Удружења грађана „Злата“ у свом обраћању на конференцији дотакла се значаја жена међу предузетницима и изазовима са којима се оне сусрећу на послу, породици и локалној заједници.

„Моја мисија као директорке ЈП „Голд гондола Златибор“ заједно са колегама из других јавних установа и предузећа јесте да подстичемо наше колеге да граде и постану лидери. Трудимо се да се окупљамо, организујемо едукације, тренинге, обуке и тим билдинге и на тај начин развијамо дух заједништва. Ја се водим тиме да уколико је запослени задовољан, онда ће и клијенти бити задовољни“, навела је Бојана Божанић.

Што се тиче примарног циља Удружења „Злата“, Бојана је навела да је то подстицање и унапређење женског предузетништва на подручју општине Чајетина кроз различите иницијативе и подршку. Навела је и да се континуирано стимулише економска оснаженост жена предузетница путем едукација, менторстава и пружања ресурса који ће им омогућити одржив развој и успех у пословању. Кроз промоцију развоја женског предузетништва „Злата“ жели да подигне јавну свест о важности доприноса жена у пословном сектору, стварајући окружење које негује инклузивност и једнакост у пословном свету.

Посетиоци ове конференције имали су прилику  да виде производе чланица удружења „Злата“ на Новогодишњем базару у Хотелу „Златибор“, а радило се о рукотворинама и аутентичним производима: ручно рађеним накитом, вуненим чарапама, стакленим украсима, витражима, као и књигама предавача и панелиста.

        Милан Стаматовић, председник општине Чајетина навео је да је у сваком послу важно да се има добра намера, да се воли то што се ради и ако је то спојено са љубављу према средини у којој су људи рођени, онда је то оно што разликује класичног менаџера у приватној компанији и политичара.

„Када сте на челу општине морате имати организационе способности у више аспеката као што су: социјална питања, економија, пољопривреда, савремене тенденције и слично. Ова конференција је добра прилика да представимо шта смо све до сада урадили, наше визије и идеје за нови Златибор, али и да чујемо критике. Завршавамо једну етапу развоја Златибора након двадесет година и ми сад хоћемо нешто ново да представимо, да будемо у корак са светским туристичким центрима“, рекао је Милан Стаматовић.

На конференцији је представљена нова димензија Златибора који представља високе стандарде у домену елитног туризма, истовремено лансирајући промоцију свог изузетног доживљаја на иностраном тржишту. Кључна снага лежи у развојним пројектима који обликују будућност дестинације, док елитно угоститељство храбро отвара врата ка новим дестинацијама, усмеравајући се ка врхунским трендовима, приближавајући Златибор реномираним светским туристичким центрима.

„Ми смо имали задовољство да будемо једни од организатора ове конференције. Упоредили смо Златибор са другим туристичким дестинацијама у свету анализирајући предности и недостатке. Верујем да овакви скупови доприносе унапређењу пословања, али и размени искуства између организатора и учесника. Ова година је историјска што се тиче туризма на Златибору. Остварили смо преко милион регистрованих ноћења и после Београда смо једино место које је успело да достигне тај број. Ако се узме у обзир и велики број нерегистрованог туристичког промета, то је више од два ипо милиона ноћења на дестинацији. Ми развијамо град на планини са свим садржајима који град нуди модерном туристи. Ова статистика нас обавезује да у наредном периоду реализујемо додатне пројекте како би туристи били задовољни“, истакао је директор Туристичке организације Златибор Владимир Живановић.

Ова конференција је била јединствена прилика да о својим искуствима на истом месту говоре: бизнис менторке Марина Лазаревић, бизнис експерткиња Лули Милош, бизнис експерт Владимир Величковић, ХР експерткиња Соња Чуљак, енергетска терапеуткиња Анита Јаковљевић, мотивациона говорница Весна Даниловац, докторка квантне медицине Људмила Вукосављевић, лекар спортске медицине Душан Вешовић, директор комуникације АБА лиге Александар Тодоровић, директор „Sun Beach Club Dubai“ Дарко Суботић, председник општине Чајетина Милан Стаматовић, директорка „Голд гондоле“ Бојана Божанић, директор туристичке организације Златибор Владимир Живановић и директор Туристичко-рекреативног комплекса Никола Новаковић.

(Извор и фотографије: Туристичка организација Златибор)