Кобасицијада у Белом Блату по 10. пут

        Бело Блато је село ушушкано између Царске баре, Тисе, Бегеја, канала, језера и Рибњака и припада Граду Зрењанину. Оно је вишенационално и у њему живе Словаци, Мађари, Срби, Румуни, Роми, нешто преко хиљаду душа.

        Попут многих места у Војводини и оно се осипа, мештани, наравно они млађи, отискују се свуда по свету. И управо је ово „осипање“ натерало месну заједницу да поради мало на побољшању имиџа свог места, да се нешто организује и да се због тога и сврати и врати у Бело Блато.

И тако у организацији Савета Месне заједнице и уз подршку града Зрењанина у Белом Блату организује се Кобасицијада која промовише традицију и домаћи производ – кобасицу. А овогодишња десета је по реду.

Колико је интересовање за ову манифестацију велико говоре подаци да је прошле године било 270 излагача, 5 екипа које су се такмичиле у свињокољу и 60 екипа које су се такмичиле у справљању кобасица.

И ове године ће манифестација трајати два дана. Првог дана је такмичење у свињокољу, старим начином и прибором, а други дан је резервисан за такмичење у изради свежих кобасица, где ће се оцењивати квалитет, укус и изглед.

Наравно, поред кобасица посетиоце очекују и други сухомеснати производи, сланине, чварци, сиреви, кајмаци, вина, ракије, мед, зимница, слатке ђаконије, алати за свињокољ, производи старих заната и шта све не.