Одржана 10. “Белоблатска кобасица”

                У току овог викенда, а након дводневног програма, завршена је јубиларна десета по реду гастрономска манифестација – Белоблатска кобасица.

                Бело Блато, насеље окружено са три стране водом, чувено по квалитетној трски, риболову, измешаним нацијама и старим дрворедом, оправдано се сматра и јединим селом на простору јужног и средњег Баната, где можете у неограниченим количинама задовољити своја чула укусним кобасицама.

                Већ од раних суботњих часова огромна колона возила на прилазу Белом Блату, регистарских ознака из Београда, Кикинде, Зрењанина, Вршца и Панчева, наговештавало је велику гужву и добру зараду многих тезги и штандова. А било је ту свега, највише кобасица (печених, барених, димљених), затим других производа од меса, пихтија, млечних производа, зачина, зимница и слаткиша, меда, жестоких и безалкохолних пића, сувенира, производа од дрвета, грнчарије, воћних садница…

                А кобасице су се јеле и продавале на сваком кораку. Печена кобасица у лепињи продавала се за 400 динара, а парче домаћег хлеба намазаног машћу и посуто алевом паприком за 50 динара…

                Међутим, и поред свега главни суботњи догађај било је такмичење у старинском начину клања и обради свиња у конкуренцији пет екипа из: Белог Блата, Ечке, Мужље, Перлеза и екипе из суседне Румуније.

                Апсолутни победник била је екипа Белог Блата, за општи изглед – екипа Ечке, за финални производ од меса – екипа Мужља, за свињокољски ручак – екипа Перлеза, а за начин обраде прљења награда је припала екипи из Мартинаса, из Румуније.

Недеља је била резервисана за такмичење у изради домаћих кобасица (око 70 такмичара) и за културни програм.