Јужни Банат ипак без ауто-пута Панчево – Темишвар

Иако су становници јужног Баната у протеклом периоду пажљиво пратили сваку информацију која је била везана за могућност изградње ауто-пута од Панчева па све до Вршца, до граничног прелаза Ватин, Одлука ЈП „Путеви Србије“ од 20. новембра прошле године, спласнула је сваки оптимизам да ће до тог пројекта и доћи.

Наиме, Тендер за израду идејног пројекта поменутог ауто-пута од Панчева преко Вршца до границе са Румунијом, обустављен је пет дана након објављивања у новембру прошле године. У образложењу одлуке стоји да је „престала потреба“ за том набавком.

Са друге стране, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре планира расписивање тендера за „пројектовање везе између новог граничног прелаза Ватин и брзе саобраћајнице Београд-Вршац-Ватин“ у првом кварталу ове године.

Нема помена ауто-пута, а под „брзом“ саобраћајницом ваљда се мисли на постојећи међународни пут који повезује две државе.

По писању румунских портала Студија изводљивости за ауто-пут од Темишвара до границе са Србијом биће готова овог пролећа када се очекује и расписивање тендера. Медији преносе и да је Румунија са Србијом договорила и нови гранични прелаз на око 1,5 километара од постојећег прелаза Моравица са румунске стране и да ће се он градити о трошку Румуније. Ова суседна држава ће по свој прилици ауто-путем повезати свој гранични прелаз са Темишваром.

Сва ова прича потекла је још 2016. године када је потписан Меморандум о разумевању румунског и српског министарства саобраћаја за изградњу ауто-пута Панчево – Вршац – Темишвар, а затим и одобрен стратешки пројекат израде студије изводљивости и пројектовања поменутог пројекта. Чак шта више у септембру 2021. године ЈП „Путеви Србије“ расписало је тендер за израду Претходне студије оправданости са генералним пројектом ауто-пута Е-70 Панчево – Вршац – Ватин, а где је наведено да ће ова траса бити наставак будуће обилазнице око Београда (Добановци – Остружница – Бубањ Поток – Винча – Панчево) и представљаће најкраћу друмску везу југа Србије и Црне Горе са Румунијом.