Јабланица: Одржан 18. Сеоски вишебој

Протеклог викенда (недеља, 16. јун) у једном од најпространијих планинских села у Србији одржана је традиционална манифестација која слави старе занате, старе вештине и некадашња спортска надметања.

Село Јабланица смештено је у долини реке Јабланице и удаљено је од Златибора 22 километара. Административно припада општини Чајетина и по попису из 2011. године у њему је живело 709 становника.

Као и протеклих година поред спортских надметања ова манифестација имала је и богат пропратни културно-уметнички програм, а читав догађај пратило је око три хиљаде чледалаца.

У спортском надметању најуспешнији су били:

Урош Милићевић – скок у даљ,

Стефан Петковић – бацање камена с рамена,

Лазар Ћирковић – пресвлачење кличка,

Небојша Вранић – скок у вис из места,

Никола Баковић – превлачење руку у суножном ставу.

        У трци коња најуспешније је било грло Кристијана Радовића, док је екипа „Рибашевина“ победила у превлачењу конопца.

        У ручном стругању дубећом тестером прво место је освојила екипа у саставу Мића Радовић, Славиша Радовић и Борислав Јанковић, док је у престругивању тестером кладаром најбржа била екипа Владана и Николе Бакића.

        У вучи на влаци коњском запрегом у једнопрегу најуспешније је било грло Горана Дучића, у двопрегу пар Кристијана Радовића, док су у вучи на влаци воловском запрегом победили волови Милорада Анџића.

Традиционално у оквиру „Сеоског вишебоја“ одржани су и „Катран дани“. Ове године катраница је потпаљена у петак, 14. јуна. Иначе, Катран дани чувају традицију процеса печења катрана у овом крају дугу три века.

Организатор манифестације је Туристичко удружење Јабланица, уз подршку Месне заједнице Јабланица, Туристичке организације Златибор, Културног центра Чајетина, Комуналног јавног предузећа „Златибор“ Чајетина, а све уз покровитељство општине Чајетина.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)