Банатско Ново Село: Опстанак паора под знаком питања 

     

        На адресу нашег портала стигло је Саопштење за јавност Удружење пољопривредника „Новосељански паори“ Банатско Ново Село, и ми га преносимо у целости.

        Удружење „Новосељански паори“ изражава своју дубоку забринутост у погледу опстанка паора у Србији. Све су чешће најаве надлежног Министарства да оно што је договорено у новембру и децембру прошле године, а приликом последњих протеста пољопривредника, да они нису у стању да испуне.

        То се односи првенствено на субвенције за сертификовано семе у висини од 17 хиљада динара, а што су пољопривредници приликом планирања овогодишње производње и ставили у своју рачуницу. Међутим, изиграни смо по ко зна који пут.

        Да не помињемо уређење тржишта (једна од главних ставки преговора) за које нам је речено да не може да се одради на брз начин и да за то треба времена. Али, о томе се више ни не говори.

        Такође, чули смо да је држава забранила извоз сировог уља, и да ће сходно томе цена сунцокрета бити безобразно мала. Ако се то и деси, нови протести су врло вероватни.

        На крају желимо да истакнемо да ми као Удружење подржавамо сва остала удружења која се боре за права пољопривредника, без обзира како се они зову. Нас искључиво занима да ли се они боре у интересу свих паора, и ако је то њихов циљ, онда ће они приликом будућих акција имати и нашу подршку.

        Ми се надамо да ће разум у Министарству пољопривреде преовладати и да до нових протеста неће доћи.