Златибор: Међу добитницима Видовданске плакете и Војислав Воја Брајовић

        Овогодишње 15. Видовданске културне свечаности одржане су у суботу, 29. јуна у Културном центру на Златибору, када су додељена признања најистакнутијим припадницима својих професија, који захваљујући личним достигнућима, годинама уназад, дају витешке доприносе областима којима се баве. Покровитељ ове манифестације је општина Чајетина.

Жири овогодишњих Видовданских културних свечаности једногласно је одлучио да Плакету Витез српске књижевности додели писцу и ликовном критичару Драгану Јовановићу Данилову, плакету Витез српске глуме драмском уметнику Војиславу Воји Брајовићу,  Витез српске културе је Радио Београд који обележава век постојања, Витез српског сликарства је Марко Тубић, Витез српског спорта Милица Мандић, Витез српске медицине је професор доктор Александар Томић, док је Витез српске привреде предузеће МЦС систем из Пожеге.

Обраћајући се награђенима, председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је нагласио да је „брзо прошло претходних 15 година када смо са Клубом привредних новинара донели одлуку да успоставимо ово вредно и одговорно признање за људе који су оставили дубок траг у српској историји или ће у неком будућем периоду остати уписани златним словима за све оно што су урадили, свако у својој области.“

Добитници Видовданске плакете, фото: Банатски добошар

Стаматовић је додао да уколико „не бележимо све оно што је важно, поготову ми у малим срединама као што је општина Чајетина, бојим се да ћемо се негде изгубити у овом тешком времену. Поред ових награда и на Златиборским песничким ватрама смо имали прилику да чујемо бележења наших књижевника, а и наши сликари су успевали да забележе историју“.

„Трудимо се да очувамо српску културу и традицију и да и у мањим срединама заживи култура вредна памћења. Морам да поменем и покојног новинара Гордана Ранитовића који је дао идеју, коју смо прихватили, и ево већ 15 пут додељујемо ова признања“ закључио је Стаматовић

О наградама и појму витештва, добитници признања су рекли:

Војислав Воја Брајовић: „У суштини, то су људи – борци за истину, правду, правичност. То је нешто што има већу специфичну тежину. Али , није мени остало да се много са тим борим; ипак треба водити рачуна да се млади људи, наравно, заслужно награде, да би имали што дуже ту обавезу, да би се дуже борили.”

Драган Јовановић Данилов: „ Сваки посао који се ради честито јесте витешки посао, али ја сам нагласио да постоје два посла, по мом мишљењу, која су изнад свих, а то је: радити на земљи, обрађивати је, и друго – бити лекар, помагати људима. То су два највитешкија посла која могу да постоје! Али сам наводио примере и неких малих људи који су такође витезови, који раде у неким својим малим радњама, издржавају своје породице својим честитим радом.”

Милица Мандић: „Сви ови лауреати вечерас казују да то витештво, фер плеј и истрајност, љубав према ономе што радиш и емпатија према другима, све оно што носиш у себи, треба да показујеш млађим генерацијама, начин и пут како треба да иду. Као што су рекли и говорници пре мене, то јесте велика одговорност, али је и лепа одговорност.”

Проф. др Александар Томић: „Ово је једна награда која долази из народа, из једне мале општине која гаји праве вредности. Медицина, наука, књижевност, култура… све оно што је данашњем свету непојмљиво. Јер, данашњи свет намеће нам, да кажем, некакву амбалажу, а суштина не постоји. А ово је једна од ретких награда која награђује суштину!”

Видовданске свечаности биле су увод у обележавање Дана општине Чајетина и званични почетак Златиборског културног лета.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)