Златибор: Прослављен Дан општине Чајетина

        У недељу, 30. јуна у Културном центру на Златибору одржана је свечана седница поводом Дана општине Чајетина, а којом приликом су додељене награде заслужним појединцима и организацијама са територије ове општине. Дан општине се слави у знак сећања на 30. јун 1928. године када је Чајетина Указом Александра Карађорђевића добила статус варошице.

        Саму седницу је отворио председник Скупштине општине Арсен Ђурић који је  најпре поздравио представнике побратимских општина, представнике цркве, војске, округа, политичких и привредних субјеката, добитнике Плакета, Повеља и награда, те представнике медија, да би се након тога осврнуо на протекли период и плановима за будућност.

        „Задовољни оним што је остварено, а окренути ка будућим пројектима, уз недавну нову изборну потврду нашег рада, многи развојни пројекти од општег интереса за грађане и посетиоце наше општине реализовани су након што је Скупштина општине Чајетина усвојила планове, услове и средства за њихову реализацију. По тим остварењима општина Чајетина постала је препознатљива у читавој Србији и на том путу истрајаћемо и у наредном периоду“, рекао је председник Скупштине општине Чајетина Арсен Ђурић отварајући свечану седницу.

„У претходне четири године“, наставио је Ђурић, „смо изградили 194 километара путева и улица на територији општине Чајетина и реконструисали преко 30 километара путева. Урађено је више од 70 километара водоводне и преко 15 километара канализационе мреже, а реконструисана је и дограђена Спортска хала у Чајетини као и Спортска хала на Златибору са смештајним капацитетима и соларном електраном од 500 киловата. Велика средства уложена су у Агробизнис центар и у набавку опреме машинског прстена за услужно издавање пољопривредницима, за почетак органске производње у млекари Наша Златка. Изграђена је нова зграда комуналног предузећа уз набавку механизације на којој нам могу позавидети водеће грађевинске фирме у Србији.

Пред нама је реализација пројеката уз помоћ државе од којих је свакако најзначајнији пројекат изградње гондоле од Торника до Прибојске Бање. Радиће се голф терени код Рибничког језера, двадесетак фудбалских терена на Златибору и многи други пројекти значајни за развој туризма на нашој планини. Завршићемо водовод Сушичка врела, за чију је трасу до Златибора набављено преосталих осам километара цеви. Планирамо изградњу погона за прераду отпадних вода у Чајетини, као сличне мање погоне у Мачкату, Сирогојну, Водицама, Смиљанским закосима и Гајевима“, закључио је Ђурић.

Обраћајући се присутнима, председник Општина Чајетина Милан Стаматовић је навео да је „разлог зашто смо опет добили поверење грађана општине Чајетина награда за све оно што смо до сада урадили. То је огромна обавеза да све што смо започели морамо и да приведемо крају. За то су нам потребни млади и стручни људи, одани, квалитетни, јер општина Чајетина се налази на прекретници да одговори свим захтевима савременог туристе и наших грађана који живе на територији општине Чајетина.

У претходних 20 година смо се трудили да развијамо локалну инфраструктуру како бисмо успешно могли да дочекамо овај број гостију. Пред нама су велики послови и задаци и надам се да ћемо уз помоћ наше владе и министарстава реализовати ове најзначајније пројекте у предстојећем периоду, за које смо као локална самоуправа показали да смо део тога могли и умели и сами да урадимо. Показали смо да умемо и да тиме стичемо право да затражимо подршку од надлежних министарстава коју смо и добили за изградњу Омладинског центра и Иновационог бизнис центра на Златибору“, додао је Стаматовић.

На свечаној седници поводом Дана општине Чајетина додељене су награде заслужним појединцима и организацијама. Златиборску повељу добили су хотел Бор са Златибора и редитељ Емир Кустурица, док су Плакету Димитрије Туцовић добили Црквена општина Чајетина, Душко Миленковић из Београда, Милеса Чугуровић из Сирогојна, ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката, Марко Џамбасовић из Чајетине, Драгош Токовић из Јабланице и Удружење ветерана 53. граничног батаљона. Похвалнице  су добили  сви свршени ученици основних и средње школе на територији  општине  Чајетина, као и свршени ученици средњих школа на територији Републике, који имају пребивалиште на територији Општине Чајетина, добитници дипломе „Вук Караџић”.

Признање „Зоран Тмушић – за људскост и хуманост у тешким временима“ добила је  Боса Росић из Златибора, којој је припала и новчана награда у износу од 30.000 динара.

Свим ђацима основних и средњих школа са пребивалиштем на територији  општине Чајетина који су освојили једно од прва три места на неком од републичких такмичења, а којих је у школској 2023/2024. години било 22,  припала је новчана награда у  износу од 30.000,00 динара. Свим ђацима који су учествовали на републичким такмичењима, а нису освојили прва три места, а којих има 13, припала је новчана награда у износу од 15.000 динара. Ученицима који су проглашени за спортисте генерације, којих је двоје, припала је новчана награда у износу од 30.000 динара.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)