Дружење ловаца из Долова и Белегиша

У недељу, 25. децембра чланови Ловачкогдруштва „Фазан“ из Белегиша посетили су своје колеге из месног ловачког друштво у Долову.

У Белегишу пре 30 година

Ово је традиционално дружење које траје још од 1977. године, од времена  када су се Месне заједнице из Долова и Белегиша збратимиле. Повод овог братимљења сеже у још даљу прошлост, у 1944. годину, ратно време када је око 400 доловачких омладинаца регрутовано у 51. војвођанску дивизију и послато на Сремски фронт. База им је била најпре у селу Белегишу да би након краће обуке ови омладинци учествовали у чувеној битки код Батине (трајала је од 11. до 19. новембра 1944). На жалост тужна је чињеница да се са овог фронта кући у Долово није вратило 70 људи.

Југослав Брзован

„У почетку су приликом узајамних посета (најчешће је то било за време социјалистичких слава) поред ловаца били и чланови фолклоних секција, оркестри, певачи, чланови фанфаре, спортисти, чланице удружења жена, некадашњи ратници. На моју велику жалост то се све изгубило и једино смо ми ловци, чланови Ловачког друштва „Долово“ и колеге из Ловачког друштва „Фазан“ остали привржени првобитној идеји братимљења. Наше посете, односно дружења су и више пута годишње тако да са ових догађаја имамо пуно лепих успомена “, изјавио је за наш портал Југослав Брзован, члан Ловачког друштва „Долово“.

Летос у Белегишу
У Дому културе 2022.