Долово: Проглашена најбоља млада вина

                Као и протеклих година у оквиру одржавања традиционалне привредно-туристичке манифестацује „Винаријаде“ у Долову, субота је ударни дан.

Ове суботе, 11. фебруара 25. „Винаријада Долово 2023.“ започела је на пијачном тргу, код Дома културе, дегустацијом и продајом домаћих вина, штрудли, као и званичним отварањем ове манифестације. Такође, у току пре поднева Удружење „Свети Трифун“ бесплатно је делило неколико хиљада саднице винове лозе. Овог пута у питању су били калемови сорте хамбург, а ова акција је нека врста подстицаја развоју и ширењу виноградарства у Долову.

Домаћини су свим гостима обезбедили обилазак винског подрума Удружења „Свети Трифун“, старе Банатске куће Ђорђа Стајића и обилазак винограда поменутог удружења.

Гости Банатске куће Миша Шереметовић и Александар Драгојевић из Панчева

Као и сваке године вече је било предвиђено за проглашење победника у четири такмичарске категорије младих вина, као и пригодан културно уметнички програм.

Од 182 узорка младих вина који су у току дана стизали у Дом културе, специјализована комисија изабрала је најбоље.

Узорци вина, фото: Банатски добошар

У категорији црвеног вина прва три места су освојили:

1. Винарија Станимировић, Јабука

2. Гаража Звекић, Зрењанин

3. Винарија Јелисавета, Старчево

У категорији белог вина:

1. Душан Вемић, Долово

2. Винарија Филиповски, Јабука

3. Бранислав Прохаска, Зрењанин

У категорији розеа:

1. Ђорђе Драган ,Панчево

2. Биљана Миоч, Панчево

3. Винарија Јелисавета, Старчево

У категорији дезертних вина:

1. Винарија Филиповски, Јабука

2. Јован Блага, Долово

3. Лајош Шмит, Панчево

„Уз помоћ Града Панчева, Месне заједнице, фирме „Техномаркет“ Панчево и бројних спонзора и овогодишња „Винаријада“ протиче у најбољем реду. Очекујемо близу две стотине узорака младих вина од којих ће се вечерас изабрати најбоља. Циљ одржавања ове манифестације је пре свега промовисање Долова и његових житеља, дружење и размена искустава, али и покушај реанимације виноградарства. Долово је некад имало преко 250 ланаца под виноградима, тренутно имамо двадесетак озбиљних виноградара и тренд раста из године у годину. Наше Удружење „Свети Трифун“ има сопствени виноград и објекат на њему који је у изградњи и који ће имати салу, канцеларију, подрум и економски део и где ће се након завршетка одвијати највећи део манифестације. Отварање очекујемо за Светог Николу, летњег“, изјавио је за наш портал Богдан Анкуцић, председник Удружења „Свети Трифун“ и подпредседник Месне заједнице.

Наш уредник у разговору са Богданом Анкуцићем