Ковин: Баваниште воли своју шуму

У Ковину је данас, 1. марта у 11. часова, испред зграде опшштинске управе, организован мирни протест грађана Баваништа који су незадовољни продајом сеоске шуме.

Наиме, како је наш портал већ писао, за 14. март је Агенција за лиценцирање стечајних управника из Београда најавила лицитацију имовине фирме ДПП „Луне Миловановић“ из Баваништа, а која је у стечају и где се као део стечајне масе појављује шума од око 100 ари  и шумско земљиште од око 230 ари.

Главна парола на данашњем протесту у Ковину

По речима грађана Баваништа и мреже организација „Пошумимо Војводину“ шума која је пре много година дата тој фирми на управљење не може бити део стечајне масе јер је то природни ресурс и од велике је животне важности за ово насеље. Она треба да остане у државном власништву у коме је одувек била.

Баваништанци подсећају да је у септембру прошле године уз помоћ Покрајинског инспектора за пољопривреду, водопривреду и шумарство спречена даља нелегална сеча стабала храста лужњака старости преко сто година и да је процењена штета исечене дрвне масе била више стотина хиљада евра. Београдска фирма која је то радила имала је Уговор са ДПП „Луне Миловановић“ о санитарној сечи шуме (орезивање и уклањање болесног дрвећа), а не о експлоатацији простора.