Панчево: Грађани првог и другог реда

                Пре неки дан челници Града Панчева „прослављали“ су донацију која је стигла од стране Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, Европске уније и Краљевине Шведске, а све у оквиру Пројекта одвајања кућног отпада „ОДВАЈАМО“.

                Наиме, Град Панчево је кроз наведени пројекат добило: 5.077 плавих канти у којима ће домаћинства одвајати папир, картон, пластику и метал; 93 плава контејнера за исту намену; 93 контејнера жуте боје за стакло и 2 камиона за одвожење сепаратног отпада, а све у вредности 451.000 евра( од чега је Град обезбедио 15% средстава).

Дониране канте

                „Хајде да Панчеву дамо шансу да буде савремен град чији грађани одвајају амбалажу за рециклажу. Да нам град буде чист и да почнемо да се односимо према отпаду као према сировини…Знам да ми то можемо и зато је наш слоган – Брзо и лако сад одваја свако“, речи су в.д. директора ЈКП „Хигијене“ Мише Марковића, а које се могу наћи на сајту Града.

                Када се свему овоме дода да је Граду Панчеву априла 2022. године од поменутог министарства стигла донација од 1.190 пластичних канти, запремине 240 литара, и 99 контејнера, од 1,1 кубног метра, као и да су јануара ове године за део становника Месне заједнице „Горњи град“ Панчево обезбеђене (бесплатно) по две канте за „суви“ и мешовити „мокри“ отпад, неко би рекао да је Градска власт коначно решила да се ухвати у коштац са отпадом на све стране.

                Међутим, није то баш тако. Ове донације тичу се само Панчева, једног од 10 насеља у оквиру Града Панчева. Шта је са осталих 9 насељених места, села, а која су саставни део територије Града? Зашто донације нису подељене и сеоским Месним заједницама по било којем критеријуму?

Испред једне продавнице у Банатском Новом Селу

                Подсећамо, становници 9 насељених места одлажу свакојаки отпад онако како знају и умеју у канте, посуде, кесе и шта све не, али од сопствених пара. Зашто се и њима не доделе по две бесплатне канте, контејнери, возила…, које ће то одложено смеће допремити до регионалне (званичне) депоније, а не да оно завршава на сеоским дивљим депонијама. Зар за села не важи да буду чиста, без отпада? И становници Качарева, Банатског Новог Села, Долова, Старчева, Омољице, Иванова, Банатског Брестовца, Јабуке и Глогоња, би да брзо и лако одвајају отпад, и буду део чисте Европе и света!

Испред Амбуланте у Банатском Новом Селу

                Када се свему овоме додају и проблеми у функционисању већине сеоских комуналних предузећа (недостатак стручне радне снаге, оруђа, машина, возила, ниских зарада), проблеми су умногоме већи. Један такав проблем је и у Банатском Новом Селу где се смеће данас износи на 14 дана, а некада је то било на сваких 7. И када се изношење отпада са улица пролонгира на16 до 18 дана (због честих кварова аутосмећара), смеће „нападају“ мачке и пси луталице па је слика поражавајућа. А о непријатним мирисима лети не вреди ни причати…

Испред једног ресторана у Банатском Новом Селу

                И на крају, ако немате могућност да организовано и уређено одлажете отпад онда ће он завршити поред пута, зграда, у каналу или реци…И то опет све додатно кошта и загађује животну средину!

Кад нема канте и буре може да послужи, Банатско Ново Село, март 2023.