Панчево: Саопштење за јавност – Е-Аграр промашај и фијаско

Увођење е-аграра за трезор од 16. марта и истовремено укидање рада управе за трезор, која је раније радила све послове за регистрацију пољопривредних газдинстава, обнову регистрација, и целокупан посао у вези са исплатом државних субвенција, у сезони пролећних радова и пролећне сетве је потпуни промашај и фијаско државних органа власти, наводе у Саопштењу Удружење пољопривредника „Панчевачки ратари“ Панчево, Асоцијација „Аграрни форум“ Панчево, и удружење „Грађанска непослушност“ Долово. Саопштење преносимо у целости:

Ратари су вишеструко стресирани прво набавком сетвеног и другог репродукционог материјала који је поскупео пре свега за средња и мала пољопривредна газдинства. Велики су великом набавком успели да рабатом умање трошкове сетве и до 30 %. Квалитетно семе је поскупело 30 – 40 %, комплетна хемија, хербициди и пестициди су поскупели 20 – 30 %. Постојећа цена евро дизела за пољопривреду је већа и мења се сваког петка. Једино вештачко ђубриво није ове године поскупело, јер је прошле године поскупело за 300 % (Уреа) па су били у „комфор зони“ и мало појефтинили поједина ђубрива. Све у свему овогодишња пролећна сетва биће најскупља досад, можда и до 30 % од прошлогодишње скупе сетве.

Насупрот овоме цене житартица су пале за 40 %. Како сад бити мађионичар и обавити сетву у оваквој ситуацији поготову када знамо да су претходне две године биле сушне. Заиста, заиста врло тешка ситуација – година за пољопривреднике..

Ако се поред наведених проблема у пролећној сетви дода проблематика е- аграра и изостанак исплате субвенција ратарима због неспремности и неажурности надлежних органа овогодишња пролећна сетва је скоро немогућа мисија.

Ко је ово смислио у време пролећних радова указује на то да у потпуности не познаје Аграрну проблематику због нестручности у Аграру и у потпуности не познаје Агро рокове и календар пролећне сетве.

Неусклађеност Е-аграра, које обављају људи нестручни и неспремни за овај огроман револуционаран посао, са катастром који је неспреман за комуникацију са њима доводи до потпуне збуњености саветодаваца, а нарочито поњопривредника, који су тотално неиформисани и сасвим збуњени. Многи сматрају да држава намерно ово ради да се обрачуна са пољопривредницима и умање им шансе да „преживе“ и баце их у пасиван статус – који у потпуности онемогућава законско коришћење државних подстицаја, ма колико су подстицаји мали и у односу на европске фармере минорни, поготово ако знамо да су границе према чланицама ЕУ потпуно отворене. Чланице ЕУ примају државне подстицаје по грлу и хектару од 300 – 600 евра, што је 7 – 10 пута више од нас.

Навешћемо само један пример како је отежано или можда чак и онемогућено да ратари користе субвенције по хектару.

Од 2004. године када је уведен регистар пољопривредних газдинстава сви су решењем из катастра могли да упишу своје парцеле и стекну услов за државне подстицаје. Од 16. марта ове године ниједан документ управе за трезор више не важи.

Чак и они који су од почетка рока за обнову газдинства ове године поднели план производње који је примљен и оверен на шалтеру и тиме стекли услов за добијање потврде о активном статусу – е Аграр не уважава те документе, а истовремено нису способни да обаве коресподенцију, односно електронску комуникацију са катастром који је ознаком НЕ онемогућио обнову регистрације парцела које су од 2004. године могле да користе субвенције. То су парцеле углавном у власништву корисника подстицаја. Физички доказ о постојању и лична карта са чипом што омогућава електронску комуникацију и доказ нису досад били довољни да оно НЕ преиначе у ДА. Кажу да нису унели јединствени матични број грађана (ЈМБГ). Ко је то требао да уради?

                Зар ће због неажурности или неспособности надлежних државних органа, ове године пољопривредници остати без законских државних субвенција – подстицаја?

                (Овлашћено лице Јован Негован)