Лазаревац: Рудари против преласка ЕПС-а у акционарско друштво

                За уторак, 18. априла испред Рударске чесме у Лазаревцу заказан је Централни протест рудара који се противе одлуци Владе Србије да Јавно предузеће ЕПС постане акционарско друштво.

Да подсетимо, Влада Србије донела је одлуку о промени правне форме Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ у нејавно акционарско друштво са 36,5 милиона акција. У одлуци се наводи да ће „Електропривреда Србије“ убудуће бити акционарско друштво и истиче да ће ЕПС АД наставити да обавља делатност јавног предузећа, на исти начин као и пре промене правне форме. Наиме, ЕПС АД ће остати власник целокупне имовине јавног предузећа (само акцијски капитал износи 365,1 милијарду динара) и дужник свих обавеза Јавног предузећа, а судски поступци у име, односно против ЕПС-а настављају се.

У образложењу ове одлуке наводи се да би прелазак у АД допринео „постизању максималне ефикасности пословања, успостављању ефикасног система управљања и вођења послова, рационалнијем коришћењу кадровског потенцијала и повољнијим условима за ефикасније отварање и развој тржишта“.

Одлука Владе Србије донета је на основу Закона о привредним друштвима и Закона о Влади, стоји, између осталог, у „Службеном гласнику“.

Међутим, запослени и уопште јавност се пита „како то надзорни одбор ЕПС-а види да би дошло до унапређења пословања и шта то нису могли да ураде као Јавно предузеће, а што ће моћи сада као Акционарско друштво са једним акционаром – државом“.

Рудари се прибојавају да је суштина у скривеној намери – приватизацији, јер јавно предузеће не може да се приватизује, а акционарско друштво може.

Да ствари иду ка приватизацији сматрају и многи стручњаци. Један од њих је и Жељко Марковић, стручни консултант из области енергетике Дилојта који је за Бету изјавио „Трансформација Електропривреде Србије из јавног предузећа у акционарско друштво, осим што би допринела подизању ефикасности пословања, отвара врата приватизацији и тражењу стратешког партнера, али да ли ће се то реализовати зависи од државе. Ако се и крене у том смеру приватизација би се тешко реализовала јер ЕПС највећи део производње остварује употребом угља, који током зелене транзиције треба да се избаци из употребе, па је тешко очекивати да ће се појавити заинтересован купац за ту компанију. Можда мањинског акционара који би обезбедио део потребних улагања у проширење и модернизацију компаније“ стоји, између осталог, у изјави Марковића.

Како смо већ раније пренели опозиционе странке из Лазаревца: Здрава Србија, Двери, Заветници, Демократска странка, Народна странка, Не давимо Београд, Нови ДСС, Странка слободе и правде, Социјалдемократска странка биле су против измене статута ЕПС-а и подржавају протест рудара који је најављен за уторак, 18. априла.