Покрети и странке прилазе Здравој Србији

Здрава Србија, једна од најмлађих политичких организација у Србији, одржала је у суботу, 22. априла на Златибору, свој  Главни одбор. Седници којој је председавао Милан Стаматовић, лидер странке, присуствовали су делегати из преко 70 општинских и градских одбора – од Суботице па све до Ивањице.

„На претходним локалним изборима прошли смо релативно добро: у локалним скупштинама имамо преко 80 одборника, у 21 граду и општина и за претходне три године смо формирали близу 100 општинских и градских одбора странке, а очекујемо да до наредних избора са одборима покријемо целу Србију. Здрава Србија, на једној страни, има своју озбиљну базу „сигурних гласова“, али се она може проширити само уколико, евентуално, улазимо у коалицију са оним политичким субјектима који могу да пробуде тај неопходни „синергетски ефекат“. Од данас је у Здравој Србији и једна млада, часна и храбра лекарка која, као и њен Покрет, већ годинама живи за Србију и не да на Србе и Србију. Покрет „Живим за Србију“, на чијем је челу Јована Стојковић, је данас колективно приступио Здравој Србији“, рекао је након уводног дела Седнице Главног одбора странке председник Здраве Србије Милан Стаматовић.

Фото: Банатски добошар

Обраћајући се одборницима и чланству Здраве Србије, Стаматовић је подсетио да је Здрава Србија јединствена по томе што је рођена у провинцији, а онда је системом концентричних кругова, почела да се, из Западне Србије, шири ка остатку земље, па и према Београду.

Фото: Здрава Србија

„Србију и српски народ су, кроз векове, бранили и одбранили, али и отхранили и прехранили, српски опанак и српска шајкача, односно српски сељак и домаћин, и зато унутрашњости и рубним подручјима Србије морамо да посветимо посебну пажњу, која подразумева и посебна издвајања и субвенције из државног буџета. То није никакво политичко или партијско, већ питање останка и голог опстанка, питање државне и националне безбедности. Једино се тако може стати на пут пошасти „беле куге“ која прети да опустоши огромна подручја наше земље“, додао је Стаматовић.

Фото: Банатски добошар

Јована Стојковић, доскорашњи председник Покрета „Живим за Србију“ се захвалила, како је истакла, на части и поверењу које јој је указано од стране Здраве Србије. „У политици ретко можете да нађете неког коректног партнера који држи реч. Ми смо то пронашли у Здравој Србији и то је главни разлог због кога смо одлучили да наставимо нашу сарадњу. Програм Здраве Србије увек могу потписати, ту нема никакве идеолошке разлике и то је програм који није само на папиру већ он је животан, поготову овде на Златибору. Политику, од председника државе до најнижег локалног чиновника, морамо вратити да служи народу и ја ћу радо бити део тог процеса“ подвукла је Стојковић.

Здрава Србија сматра да је економски развој Србије условљен домаћим и иностраним факторима и да су наше компаративне предности пољопривреда и туризам. Такође, Здрава Србија је одлучно против увођења санкција Руској Федерацији које су се у многим земљама које су их увеле показале економски контрапродуктивним, али, још важније: Руска Федерација је, уз Народну Републику Кину, најснажнији гарант територијалног интегритета Републике Србије, то јест опстанка Косова и Метохије у њој, али и гарант опстанка Републике Српске као српског ентитета у БиХ.

Делегати из Панчева и Новог Бечеја са Миланом Стаматовићем, фото: Банатски добошар

“С обзиром да избори нису искључени ни до краја ове године, а вероватно ће их, осим редовних на локалном, 2024. године, бити и на још неким нивоима – предлажем да Здрава Србија изађе на изборе на свим нивоима. Преовлађујући став нашег чланства је да се на локалне, општинске, градске и покрајинске изборе изађе самостално. Здрава Србија би и на евентуалне ванредне парламентарне изборе изашла самостално, осим ако не дође до подизања или увођења степенастог изборног цензуса. Такође, Здрава Србија ће и даље инсистирати да, у складу са Уставом и Законом о локалним изборима, председник Народне скупштине Србије, напокон, после 10 година, распише и локалне, општинске и градске изборе на територији јужне српске покрајине Косова и Метохије“, закључио је Стаматовић.

(Коришћен материјал Информативне службе Здраве Србије)