Кућа Милића од Мачве на Златибору постаје спомен-музеј

Општина Чајетина и Иновациони бизнис центар „Златибор“ започели су реализацију пројекта претварање некадашњег атељеа сликара Милића Станковића – Милића од Мачве, на Златибору, у спомен музеј.

Поменуту кућу – атеље Милић Станковић је пројектовао и градио у периоду од 1970. до 1985. године и састоји се од стамбеног и радог дела. Најупечатљивији је чардак, где је био смештен сам атеље и из кога је уметник имао одличан поглед на прелепи Златибор. Сам чардак су Златиборци назвали Милића кула.

Како је објекат био препуштен зубу времена откупила га је Општина Чајетина 2019. године са намером да га реконструише и стави у службу туристичке понуде.

Тренутно је завршена пројектно – техничка документација по којој ће ово здање постати репрезентативни објекат и са којим ће Златибор унапредити своју културну понуду. Планирано је да се у овом спомен – музеју нађу аутентични експонати који ће презентовати живот и дело Милића од Мачве и који ће одисати симболиком митолошког и традиционалног. Такав је уосталом и сам објекат са бројним рељефима, муралима и где су врата и прозори резбарени.

Милић од Мачве испред једног од својих домова и атељеа 1982. године

Милић Станковић (1934 – 2000), српски сликар – гимназију је завршио у Шапцу, студирао је архитектуру, а дипломирао је на Факултету ликовних уметности 1959. године. Те године имао је и прву самосталну изложбу у Београду да би 1964. године у Женеви имао и прву инострану самосталну изложбу. Живео је и радио у Паризу, Бриселу, Београду, Белотићу, Златибору и на Пиросу (Грчка).

За његово сликарство се каже да је својствена мешавина фигуративног надреализма и наивне уметности. Осим сликарства бавио се и архитектуром, вајарством и писањем поезије. Сам је пројектовао и саградио три атељеа, па и овај на Златибору.

За живота имао је преко 500 изложби широм Европе и света, а његова платна налазе се у бројним приватним колекцијама. Објавио је три књиге песама, седам књига прозе и уметничко – историјску монографију.

Иза њега је остало 7.500 слика, више оде 13.000 графика и на стотине икона и фресака…