Данас је Светски дан слободе медија

                „И ове године Светски дан слободе медија Србија дочекује у медијском мраку. На јавној сцени доминирају лажне вести и пропагандне информације чији креатори се најчешће налазе на позицијама политичке моћи. Говор мржње постао је нормализован у политичком наративу. Информативна блокада онемогућава подстицање критичке свести. Информације постају кључна полуга за манипулисање јавним мнењем. Службеници такве пропаганде су и бројни квазимедији и антиновинари који су заправо гласноговорници политичких и антидемократских политика. Позивамо грађане да се изборе за слободне медије, јер је то први корак у борби за демократизацију друштва, за владавину права и права радничке класе који су у овој земљи данас дубоко понижени“, писало је у заједничком саопштењу новинарских удружења прошле године.

                Да се медијска ситуациј у Србији није ни мало променила упозоравају данас бројна међунарна новинарска удружења и организације.

                Наиме, више међународних медијских организација упозорило је уочи Светског дана слободе медија, 3. маја, на лоше стање медијских слобода и безбедност новинара у Србији и позвало Европску унију да слободу медија у Србији постави као приоритет у контексту владавине права и демократије.

                Организације међу којима су међународни институт за штампу, Европска федерација новинара, Репортери без граница, Међународна федерација новинара упозориле су да Србија „и даље заостаје у својим обавезама да побољша слободу медија као део процеса придруживања ЕУ“ и истакле да тај „статус кво не сме да се настави“.

                „Напоре појединих актера који раде на процесуирању напада на новинаре подрива шира клима непријатељства коју стварају водећи политичари у Србији и док се то не реши, а јавни дискурс о критичком новинарству не нормализује, опипљивог напретка неће бити“, наводи се даље.

                Међународне медијске организације оцениле су, између осталог, да је Србија као једна од држава кандидата за чланство у ЕУ у којој се новинари суочавају са најјачим вербалним притисцима и нападима државног врха. Многи јавни званичници и даље виде критичко и истраживачко новинарство као непатриотску претњу против које се треба борити, а не као здрав и неопходан део демократског ткива зеље. Указује се и да је неуспех политичке класе да прихвати и поштује улогу критичког новинарства опасан.

Иначе, Светски дан слободе медија, 3. мај установљен је одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 1993. године као подсетник владама свих држава да су дужне да поштују и подржавају право на слободу изражавања и како би обележили годишњицу Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју је саставила група афричких новинара 1991. године.