Првомајски празници у Девојачком бунару

Као и сваке године „река“ људи из Банатског Новог Села, Владимировца, Алибунара, Банатског Карловца, Долова, Панчева али и Београда, слива се у току првомајских празника у викендашко насеље на ободу Делиблатске пешчаре – Девојачком бунару. У самом насељу које броји преко 1.000 стамбених јединица, затим у централној зони код летње позорнице и цркве брвнаре али и на бројним травњацима за време 1. маја општа је гужва. Јела са роштиља, ражњева и котлића незаобилазне су гастрономске мајсторије знаних и незнаних стручњака националне кухиње.

Фото: Банатски добошар

За разлику од ранијих година у Девојачком бунару, на бини, односно летњој позорници (која је прошле године реконструисана), изостао је културно-уметнички програм и традиционални „Првомајски уранак“.

Међутим, оно што смо забележили је организован наступ Удружења жена „Вредне руке Баната“ из Владимировца које су испред брвнаре Туристичке организације Алибунар за све заинтересоване, пре свега децу, спремале домаће палачинке.

Банаћанке
Посетиоци у Девојачком бунару

Како год бројни посетиоци искоростили су изузетно лепо време да са својим рођацима и пријатељима уживају у овом Специјалном резервату природе пуном четинара и разног листопадног дрвећа.

Рекордна посећеност Златибора

Према подацима Туристичке организације Златибор посећеност Златибора за време првомајских празника била је изнад свих очекивања.

Највећа туристичка атракција „златне планине“, Голд гондола оборила је апсолутни рекорд када је у питању број путника који се возио у току једног дана. Наиме, 1. маја у вожњи гондолом уживало је 3.000 путника, а за четири дана празновања забележено је преко 8.000 хиљада корисника ове атракције.

Стопића пећина је у периоду од 29. априла до 2. маја угостила 4.000 посетилаца чиме је оправдала титулу најпосећенијег спелолошког објекта у Србији.

И друге туристичке атракције Златибора: Дино парк, Авантура парк, водопад у Гостиљу, музеј „Старо село“ у Сирогојну бележиле су изузетну посећеност у току протеклих празника.

Као и у читавој Србији и традиционална златиборска излетишта била су стециште бројних љубитеља спремања хране у природи.

Златиборско излетиште

По речима туристичких радника празничним резултатима били су задовољни како хотели, чија је посећеност за четири дана празновања била 90%, тако и власници смештаја у домаћој радиности.

Из туристичких агенција су навели и да је потражња за једнодневним излетима била изузетно велика, па су током празника имали чак пет полазака дневно. Највеће интересовање било је за обилазак Стопића пећине, Сирогојна, Гостиља, затим Мокре Горе, Таре, а велики број гостију посетио је и Вишеград и Сарајево.

Треба рећи и да је Туристика организација Златибор покренула нову дигиталну платформу „Златибор ливе“. Ова апликација је од велике користи туристима на Златибору јер им пружа могућност да на једноставан начин сазнају информације о свим дневним дешавањима која су актуелна на било којој локацији.