Гласна тишина улицама Београда и Новог Сада

У понедељак, 8. маја у центру Београда и Новог Сада окупило се више десетина хиљада грађана који су изразили своју жалост због трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и у селима у околини Младеновца. На поменутим скуповима „Србија против насиља“ и „Све мора да стане“ грађани Србије су изразили своју огорченост и због понашања представника власти у тренуцима након трагедије као и константног пропагирања насиља на неким од телевизија са националном фреквенцијом.

На протесту у Београду који је иницирало више опозиционих партија и организација није било политичких говора. Окупљенима испред Народне скупштине, након минута ћутања, обратила се наставница српског језика Марина Видојевић, а која је прочитала захтеве надлежним. У тим захтевима тражило се: смена чланова РЕМ-а, да се одузму националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи, да се забране таблоиди који промовишу насиље, да се сазове седница Народне скупштине на којој би се размотрила одговорност Владе Србије, као и смену министра полиције Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина. Рок за испуњење свих захтева је до петка, 12. маја.

Београд јуче

Након тога непрегледна колона грађана (незваничне процене помињу цифру од 50.000 људи) је кренула у мирну шетњу београдским улицама до зграде Владе Србије где су поново прочитани захтеви.

Нови Сад јуче

Слично је било и у Новом Саду где се неколико хиљада грађана најпре окупило на Тргу слободе. Након минута ћутања кренули су у комеморативну шетњу улицама све до Варадинског моста где су окупљени са моста бацали цвеће како би га Дунавом послали за Београд.

Треба рећи да на поменутим скуповима како у Београду тако и у Новом Саду није било инцидената (иако су их прорежимски медији данима најављивали).