Уједињује се опозиција у Краљеву и Панчеву

Девет опозиционих странака у Краљеву потписало је недавно споразум о сарадњи на предстојећим локалним изборима. Споразум су потписали градски одбори Демократске странке, Народне странке, Странке слобода и правда, Здраве Србије, Покрета Двери, Покрета за Преокрет, странке Ново Лице Србије, Групе грађана Староседеоци Краљева, Покрета за децентрализацију и права мањина.

Договор подразумева заједничку сарадњу у контроли избора и договор да нико од оних који су тај споразум потписали неће сарађивати са владајућом странком. На овај начин већи део краљевачке опозиције практично је озваничио и почетак кампање за предстојеће локалне изборе.

„Без обзира на идеолошке разлике грађани ће нас веома брзо видети на заједничким акцијама и овим примером у Краљеву дајемо подстицај и свим осталим опозиционим странкама у Србији“, навео је за јавност Мирољуб Баковић, председник Градског одбора Здраве Србије.

Слична ситуација је и у Панчеву где су градски одбори Народне странке, Демократске странке и Зелено-левог фронта (Не давимо Београд) данас издали и заједничко саопштење где кажу:

„Након низа трагичних догађаја у Србији, након неадекватног одговора надлежних институција и након срамне реторике представника власти, осећамо да је више него икад одговорност на нама да уједињени станемо на пут даљем срозавању нашег друштва. И док нема особе која на личном плану није претрпела бол због изгубљених живота у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и која услед серије потресних вести није уплашена за своју и безбедност своје деце, ова власт одбија да говори о одговорности и затвара врата институција које припадају свим грађанима.

Никада нисмо стајали по страни када је требало те тврдње и доказати. Никада нисмо стајали по страни када је требало понудити решење. Нећемо стајати по страни ни сада. Да би ослободили институције, да би зауставили урушавање квалитета живота у Панчеву, да би деца слободно ишла у школу и да би радници без страха радили свој посао, да би имали посао, од данас успостављамо сарадњу наших одбора и наших активиста на политичком плану.

Једино средство које може да трансформише и препороди ово друштво јесу знање и несебичност, ми у Панчеву ћемо бити оне политичке партије које ће уважити струку и подредити међусобне разлике вишем циљу, доказујући интегритетом својих представника вредносни систем коме тежимо“, стоји у саопштењу ових странака.

По речима Станка Пужића, председника Градског одбора Народне странке у Панчеву, у наредном периоду очекују се озбиљни разговори са још неколико опозиционих странака и удружења грађана како би се у Панчеву веома брзо озваничио и много шири опозициони фронт.

Панчево, 12. мај

Да се нешто дешава говори и податак да су на јучерашњој страначкој слави Светом Василију као гости Градског одбора Народе странке у Панчеву били и високи функционери Градског одбора Здраве Србије.