Спортски и голф терени, нови крак гондоле

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић у изјави за е-новине Туристичке организације Златибор истиче да је у овој и претходним годинама овде постигнут значајан напредак у развоју инфраструктуре, туризма и стварању повољног амбијента за улагања. Указујући на значај јубилеја, 130 година откада почиње туристичка историја Златибора, он најављује нове подухвате важне за будућност најпосећеније планине Србије.

„У плановима нам је да ове године завршимо део спортских терена на локацији од хотела „Торник“ трасом гондоле према Рибници. Наш најважнији и највреднији пројекат  „Голд гондола“ показао се успешним, па настављамо са започетом идејом за градњу још једног њеног крака, и то од међустанице у Рибници до Чиготе. Тиме ћемо растеретити садашњи велики број путника гондоле, а уједно масив Чиготе, који има значајне могућности за скијашке и друге стазе, ставити у функцију за адреналинске спортове, планинарења, шетње. Тај пројекат предстоји нам у наредном периоду. Такође, на овом потезу Рибничког језера сада радимо пројектну документацију за изградњу голф терена.

Фото: Туристичка организација Златибор

У овом делу радне верзије пројекта будућег Златног града налазе се резиденцијалне виле и други садржаји потребни за једну нову клијентелу – најављује председник општине. Златиборски туризам, подсећа он, заживео је пре 130 година захваљујући доласку владара и Краљевој чесми, а вредни трагови које су нам касније преци оставили су језеро на Златибору, Рибничко језеро и други важни објекти.

„Ми на темељима пројеката наших претходника успостављамо нове вредности. Они су обележили своје време, а нама дали могућност да се појавимо с новим пројектима. Не треба дозволити да се заборави како је некад Секула Ћалдовић пробијао пут из Ужица према Златибору, да је језеро грађено по замислима Миладина Пећинара, да су и други значајни људи обележили периоде развоја. Ми смо у ово доба туризма завршили гондолу, постројење за прераду отпадних вода, спортску халу, пословни комплекс комуналног предузећа, градићемо нови крак гондоле, спортске и голф терене, а све то је надоградња онога што су нам преци оставили“.

Стаматовић подсећа да је одлуком ресорног министарства Златибор проглашен туристичким местом прве категорије.

„Задовољени критеријуми за вредновање таквих места говоре да испуњавамо све услове. А радићемо и убудуће на потребним пратећим и додатним садржајима како бисмо нашим гостима омогућили пријатан, занимљив и садржајан боравак на Златибору“.

Сматрајући екологију значајном за укупни савремени развој, председник најављује да, након изградње златиборског модерног постројења за прераду отпадних вода, ове године предстоји израда тог постројења за административно седиште Чајетину, а касније и мањих за сеоске месне заједнице (Мачкат, Шљивовицу, Сирогојно, Рибницу, Шаиновце, Водице и Гајеве).

„Тиме потпуно заокружујемо решавање питања отпадних вода у овим насељима, након чега бисмо могли општину Чајетина да прогласимо за еколошку. Такође, за свако стабло посечено због градње приватних или наших јавних објеката дали смо себи задатак да засадимо нова стабла. Биће их на хиљаде, неће се осетити недостатак површина под растињем.

За дугорочно решавање водоснабдевања гради се водовод Сушичко врело-Златибор. У прошлој години урађена је једна петина овог посла који се наставља у овој и наредној. А када завршимо сушички цевовод тада ће се Рибничко језеро ставити у комерцијалне сврхе. Ту онда можемо да очекујемо нову туристичку клијентелу и још већу посету. Круна наших планова кроз стратегију развоја је да достигнемо магичну бројку од милион посетилаца, што значи преко 10 милиона ноћења. Тада можемо да очекујемо смиривање ове интензивне градње, уз више рада на уређењу пратећих садржаја за рекреацију, одмор, опоравак. Да се наши туристи мало одморе од буке грађевинских машина у самом центру“, каже Милан Стаматовић, додајући да је поносан што је општина Чајетина једна од ретких у Србији са позитивном стопом наталитета и већим бројем становника, у којој је сваки педаљ интересантан за улагања. Развоју традиционалних заната и гастрономије помоћи ће новоосновани „Агробизнис центар“, подухват општине Чајетина да олакша бављење тим делатностима и уједно здравим, органским и традиционалним производима одговори на поплаву индустријске хране.

Фото: Туристичка организација Златибор

„А традицију развоја туризма на Златибору прати и дугогодишње образовање кадрова из подручја рада туризам и угоститељство у Угоститељско-туристичкој школи у Чајетини. Позивам ученике осмог разреда основне, пре свих њихове родитеље, да сагледају перспективу образовања у овој школи и могућности запослења у објектима туристичке привреде. Добра сарадња на релацији локална самоуправа-туристичка привреда-Угоститељско-туристичка школа је начин чувања традиције и смер успешног пута у будућност“, закључује председник општине Чајетина.

(Преузето – електронско издање „Златибор“)