Одржан 17. Сабор традиције златиборског краја

Наступом трубачког оркестра и певачких група које чувају традиционалан начин певања – извика, у недељу, 11. јуна започет је свечани програм у оквиру „17. Сабора традиције златиборског краја – сеоског вишебоја Јабланица 2023“.

            У име организатора, Туристичког удружења Јабланица, учесницима и бројним гостима најпре се обратила Бојана Божанић која је истакла да је посебно радује све већи број младих учесника ове манифестације који на тај начин чувају традицију свог краја.

Милан Стаматовић

            Присутнима се обратио и Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина који је навео да локална самоуправа увек стоји иза манифестација које чувају и негују оно што су нам преци оставили, а потом је и свечано отворио манифестацију која се одржава од 2006. године.

            У богатом културно-уметничком програму учествовало је 14 певачких група из Кнића, Рудог, Бајине Баште, Пожеге и Златибора. Такође, посетиоци су могли да уживају у звуку фруле Марка Џамбасовића, а поред традиционалних звукова на овогодишњем Вишебоју могло се чути и неколико италијанских нумера уз читање поезије.

            У спортском делу програма најуспешнији су били: Урош Милићевић – у дисциплини скок у даљ из места, Давид Јаџић – у бацању камена с рамена, Бранимир Газдић – у превлачењу кличка, Душан Симеуновић – у дисциплини скок у вис из места, Драгомир Максимовић – у превлачењу руком у суножном ставу, док је Станиша Петричевић био најбољи у дисциплини пузање уз бандеру.

            У трци коња најуспешније је било грло Кристијана Радовића, док је екипа „Гостиница“ победила у превлачењу конопца.

Стругање дубећом тестером

            У ручном стругању дубећом тестером прво место је освојила екипа у саставу Слободан Јанковић, Славиша Радовић и Мића Радовић, док је у престругивању тестером кладаром најбржа била екипа Радојице Бакића и Сојана Удовичића.

            У вучи на влаци коњском запрегом у једнопрегу најуспешније је било грло Марка Јокића, у двопрегу пар Ивана Зорића, док су у вучи на влаци воловском запрегом победили волови Милана Жунића.

Вуча воловском запрегом

            У оквиру Сеоског вишебоја и „Катран дана“ове године катраница је потпаљена у суботу, 10. јуна, а дан касније свечано ју је отворио директор Иновационог бизнис центра Дарко Ђуровић. Инече, „Катран дани“ чувају традицију процеса печења катрана који се производио у овом крају у последња три века.

            Манифестацији је, упркос нестабилним временским приликама, присуствовао велики број посетилаца, мештана златиборских села, као и села из околине, али и знатижељних туриста који раније нису имали прилику да се упознају са традиционалним наслеђем овог краја. Организатори посебно истичу учешће младих, како као такмичара, тако и као посматрача што по њима показује да ће се ова традиција успешно неговати и у будућности.

            Поред Туристичког удружења Јабланица помоћ око реализације манифестације пружили су и Месна заједница Јабланица, Јавно предузеће „Голд Гондола“, Туристичка организација „Златибор“, а покровитељ је била општина Чајетина.