Србију затекле обилне падавине и изливање река

Због обилних падавина и изливања река уведена је ванредна ситуација у преко тридесет градова и општина у Србији. Свилајнац, Трстеник, Јагодина, Чачак, Горњи Милановац, Александровац, Врњачка Бања, Косјерић, Шабац, Лозница, Крушевац, Сокобања, Мајдампек, Бабушница са својим многобројним селима овог пролећа муку муче са високим водостајем речица и потока у својој непосредној близини.

Због високог водостаја Лугомира код Јагодине прекинут је био железнички саобраћај на прузи Београд – Ниш.

Обилне падавине поново су направиле катастрофу и на територији општине Лучани. Услед великог водостаја излили су се бујични потоци и потпуно су пресекли већину путних праваца. Водена стихија носила је све пред собом.

Поплављена дворишта

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, због поплава, током протеклих дана и ноћи, на територији Чачака, Јагодине и Крушевца, евакуисали су одређен број грађана. Најтеже је било у Чачку где је вода ушла у више од 200 објеката. Ватрогасно-спасилачке екипе ангажоване су биле на испумпавању воде на неколико десетина локација.

И главне саобраћајнице у Горњем Милановцу биле су под водом.

Невреме није заобишло ни Мачву, у околини Шапца и општини Коцељева, евакуисано је више од 20 људи.

Набујали потоци

Ванредна ситуација је проглашена и на територији општине Сјеница где се излила река Грабовица, а Туховац и Медорачки поток плаве све око себе. Штаб за ванредне ситуације издао је саопштење у коме стоји да је услед изливања бројних водотокова дошло до оштећења путне инфраструктуре, плављење стамбених, помоћних и пословних објеката.

Услед обилних падавина у Новом Пазару дошло је и до изливања канализације која је са набујалом водом оштетила два стамбена објекта, неке од сеоских путева, а услед удара грома дошло је и до пожара у једној породичној кући.