Чајетинци у посети Словенији

        Након Мојковца и Црне Горе висока делегација Општине Чајетина била је протеклих дана и у тродневној посети Словенији, у Рогашкој Слатини.

        Ове међународне посете последица су веома добре сарадње коју ова мала златиборска варошица негује већ дуже време и из које настаје бенефит не само за ту локалну самоуправу, него и за читаву Србију.

Наиме, посета Рогашкој Слатини је узвратна посета након што је делегација ове словеначке општине прошле године била на Златибору, и то као почасни гост XI Међународног фестивала спортског филма.

        Треба рећи да је на поменутом фестивалу (чији је оснивач Општина Чајетина и Туристичка организација Златибор) учествовало око 50 играних и документарних филмова и да су осим филмских стваралаца на њему учествовали и угледни спортисти из земље и из иностранства.

        Како се у Рогашкој Слатини одржава сличан фестивал у периоду од 14. до 17. јуна, делегација Чајетина са председником општине Миланом Стаматовићем и председником Скупштине Арсеном Ђурићем, била је специјални гост фестивала.

Стицајем околности у овој словеначкој варошици стартовала је 14. јуна и 29. Међународна бициклистичка „Трка кроз  Словенију“ која се вози у пет етапа и на стази дугој 833,3 километра. Гости из Србије нису крили задовољство што су присуствовали старту трке.

        „Наше две општине повезују спорт и туризам и у једној и другој општини томе се посвећује посебна пажња. Данас смо добили информацију да ће међу 19 тимова, у тиму Бахреина наступити и Душан Рајовић, репрезентативац Србије и наш најбољи бициклиста. Ето то је још једна спортска манифестација која нас повезује, јер се једна од етапа бициклистичке „Трке кроз Србију“ одвија на Златибору“, изјавио је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина.

Милан Стаматовић и Бранко Кидрич
Радионица оргуља

        Поред радног дела делегација Чајетине имала је прилику да обиђе Рогашку Слатину, а којом приликом их је жупан Бранко Кидрич упознао са њеним знаменитостима и чињеницом да истоимена Бања постоји од 1803. године. Такође, посетили су Фабрику кристалног стакла „Рогашка“, Козметичку кућу „Афродита“, Радионицу за израду оргуља „Шкарбл“, као и Музеј „Анин двор“ (у коме се налази сјајна колекција посвећена династији Карађорђевић).

Панорамски торањ у изградњи

        Домаћини су госте упознали и са планом да се у Рогашкој Слатини изгради и туристички панорамски торањ висине 106 метара, као и великог броја бициклистичких стаза.

        На крају представници ове две планинске општине су договориле продубљивање сарадње и то првенствено у области туризма, али и у привредном, спортском и културном смислу.