Малинари незадовољни ценом малине

        Брање малина стиже за око месец дана и поједине хладњаче (у шабачком крају)  изашле су са откупном ценом од 200 динара за килограм овог црвеног злата. Међутим, ова цена је за већину произвођача неприхватњива па су поједини произвођачи, из бајинобаштанских села, прошле недеље на неколико сати, блокирали тракторима раскрницу у Рогачици.

        Малинари су љути јер власници хладњача нуде аконтну (унапред утврђену) цену малина од 160-200 динара по килограму. То је за њих мало, посебно када знају да су поједини откупљивачи продавали малине на иностраном тржишту по 5,5 евра по килограму.

Црвено злато

        „Они извозе малину по 5,5 евра, а нама хоће да плате 200 динара. Не може више да трговац зарађује више од произвођача и минимална цена која би била прихватљива је 350 динара“, изјавио је недавно за медије Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара.

        Ни временски услови не иду на руку малинарима. Каснила је вегетација што са своје стране значи и пад приноса па се у Србији ове године очекује око 50.000 тона малине. У односу на прошлогодишњи род то је умањење за око 10.000 тона.