Златибор: Видовданске свечаности по 14. пут

Програмом Видовданских културних свечаности, а које се одржавају четрнаести пут за редом, на Златибору ће почети Златиборско културно лето у oквиру којег ће се одржати бројне представе, концерти и манифестације.

Свечаност поводом доделе признања „Витез Србије“ у оквиру манифестације Видовданске културне свечаности, биће одржана у четвртак , 29. јуна, у Kултурном центру „Златибор“, са почетком у 18 часова. По завршетку свечане доделе признања биће изведена представа „Kњига о Милутину“.

Жири Видовданских културних свечаности једногласно је одлучио да додели осам плакета из различитих области:

Плакета Витез српске књижевности припала је Гордани Малетић (Приредила је десет антологија српске прозе за децу и једну поезије).

Витез српске глуме је Ненад Јездић (Драмски уметник,снажног и јединственог глумачког израза. Његов рад карактерише разноврсни дијапазон улога и велики стваралачки обим на филму, позоришту и телевизији).

Витез српске музике је виртоуз на хармоници Љубиша Павковић (Објавио је антологијску збирку одабраних народних песама под називом „Народне песме Балкана“).

Са прошлогодишње доделе признања

Валентина Делић је Витез српске културе (очување традиције), аутор Серијала емисија „Некада давно – Српске народне бајке“,

Витез српског сликарства је Славко Крунић (Вишеструко награђиван уметник, његове илустрације су нашле пут до бројних књига и часописа. Са француском књижевницом Елоди Пинел је објавио књигу „Сатириконе”).

Витез српског спорта је параатлетичар Небојша Ђурић (Оборио светски рекорд у бацању диска на Светском купу у параатлетици у Италији и освојио је златну медаљу . Успешно промовише спорт међу особама са инвалидитетом).

Витез српске медицине је Клиника за кардиохирургију УКЦ Ниш (Након готово 100 дана рада и 12 узастопних радних викенда у којима је особље радило без финансијске накнаде, Kлиника за кардиохирургију у Нишу остварила је циљ – листе чекања су елиминисане и прешле су у листе заказивања).

Витез српске привреде Љубиша Крстајић (инвестиција у развој хотелијерства на Златибору).

Овогодишњи награђени признања су добили као најистакнутији припадници својих професија, који захваљујући својим достигнућима годинама уназад дају витешке доприносе у областима којима се баве.

У оквиру програма учествује драмска уметница Ваја Дујовић и вокална етно група „Источник“.

                Покровитељ Видовданских свечаности је општина Чајетина уз подршку Туристичке организације „Златибор“.

                (Преузето, сајт Општине Чајетина)