Опово и Сакуле добијају породичне паркове

        У оквиру кампање стварања боље демографске слике и подршку породицама Министарство за бригу о породици и демографији Републике Србије, издвојила је 400 милиона динара за мере и активности локалних самоуправа у правцу подршке тој кампањи.

        Министарство које води Дарија Кисић опредилило је средства за 52 локалне самоуправе, а које би требале да суфинансирају пројекте заједно са државом. Највише средстава добила је општина Црна Трава, у којој је прошле године рођено само четири детета.

        Средства државе у износу од 11,1 милион динара добила је општина Опово за пројекат „Опремање породичних паркова у насељеним местима Опово и Сакуле“. Укупна вредност пројекта је 18,5 милиона динара, а разлику од 7,4 милиона динара обезбедиће општина Опово.

Милош Марков и Дарија Кисић

        По речима представника општине Опово у оквиру пројекта радиће се опремање дечјих игралишта у Опову и Сакулама, опремање урбаног мобилијара за породични парк у Опову и Сакулама и фитнес центар у Опову. У Опову се пројекат реализује на Спортско рекреативном центру, а у Сакулама у парку у центру села.

        Међутим, све ово је бацање прашине у очи становницима једне од најмањих и најсиромашнијих општина у Србији. Наиме, по попису из 2011. године у општини Опово живело је 10.440 становника, а по степену развијености ова општина спада у недовољно развијене, односно то је локална самоуправа чији је степен развијености испод 50% републичког просека. Заједно са Оповом у недовољно развијене општине спадају и: Алексинац, Бујановац, Куршумлија, Жагубица, Петровац на Млави, Мионица, Прибој, Пријепоље, Мали Зворник, Сјеница, Сурдулица и многе друге.

        Да би ова места и општине прешле из статуса недовољно развијених у статус развијених стручњаци предлажу улагања у обновљиве изворе енергије, научно технолошке паркове, паметне фабрике, да се улаже у домаће предузетништво, јер, ако овакво стање потраје, у њима ће и даље бити дефицит у људским ресурсима. Поента је правити праве фабрике и запошљавати квалитетну радну снагу, а не фабрике за мотање каблова и слично.

        И да се вратимо на почетак, ове државне паре неће повећати наталитет у Опову и Сакулама, а то су места на само тридесетак километара од Београда…