У сусрет Винафесту – Вршац 2023.

Вршац ће 30. јуна и 1. јула бити домаћин међународног фестивала вина – ВиноФест 2023.

У граду под кулом окупиће се виноградари и винари како из Србије тако и из иностранства, највише из суседне Румуније. Поред оцењивања најбољег вина посетиоци ће имати прилику да присуствују и бројним едукативним садржајима, као и дегустацији традиционалне хране вршачког краја и хране упарене са вином.

                Иначе, Вршачка регија се налази на путу вина и као таква је интересантна за бројне винске туристе који осим дегустације вина и хране желе да виде и део културног наслеђа и обичаје овог краја.

Плакат фестивала

                Опште је познато да Вршачко виногорје обогаћује јединствена ружа ветрова која обликује климу, а тиме даје и посебни печат особинама грожђа и вина. Ваздушна струјања чине седам ветрова из раличитих праваца који дувају 271 дан у години.

                Кажу да је некада, пре 100 година, у јужном Банату (највише у Вршцу и околини), било око 980 винарија, данас их имамо око двадесет и оне поред одличних вина гостима пружају и друге садржаје, најчешће угоститељске.

                Када се каже Вршачко вино, старију популацију то одмах асоцира на Банатски ризлинг и Пољопривредни комбинат „Вршачки виногради“. Овај некадашњи гигант на површини од 1.100 хектара под виноградима производио је чувено бело вино за читаву тадашњу Југославију, па и за извоз. Кажу, 1982. године у „Вршачким виноградима“ произведено је било око 22 милиона литара Банатског ризлинга.

Виногради Винарије “Драшковић”

                Од 2017. године овај некадашњи комбинат је у власништву Компаније „Swisslion“ Родољуба Драшковића, и брендирана је као Винарија „Драшковић“.

                Винарија „Драшковић“ је свела некадашње винограде на површину од око 600 хектара и на темељима деценијске славе једне од највећих винарија у бившој Југославији – „Вршачких винограда“, кренула је у обнову Вршачког виногорја и враћање славе са овог поднебља.

На сајту ове винарије стоји да су задржавањем и унапређењем бренда пословање и развој засновали ка квалитетнијим и премиум винима уз савремене токове у прављењу вина.

У свом асортиману Винарија „Драшковић“ нуди: Банатски ризлинг, Бело (Bag in box), Мускат отонел, Бургундац, Бели шардоне, Бели пинот, Хоризонт, Триптих, Ружу ветрова, Франковку, Црвено (Bag in box ), Махаго и Розе.

                Када се говори о овој винарији треба рећи и да је у њеном саставу и некада највећи подрум у аустроугарском царству „Хелвеција“, који је подигнут 1880. године, и који је имао капацитет од милион литара вина. Данас је овај објекат претворен у Вински салон и у оквиру њега се налази ресторан, смештајне јединице и спа центар.

                У самом граду Вршцу налазе се породичне винарије: „Виник“, „Маринковић 1938“, „Талисман“, „Soul Wine“, „Деђански“, које су настављачи некадашњих винарија својих чувених предака.

Винарија „Виник“ у свом асортиману нуди следећа вина: Совињон бланк, Шардоне, Розе, Мерло, Медовину и Бемето.

Винарија „Маринковић 1938“ у подрумима чува: Совињон бланк, Рајански ризлинг, Бели бургундац, Шардоне, Кабернет совињон, Црни бургундац, Мерло, Розе и Бермет.

Винарија „Талисман“ на друштвеним мрежама препоручује осам етикета сортних вина: Италијански ризлинг, Рајански ризлинг, Бели бургундац, Кабернет совињон, Мерлот, Мускат отонел, Франковку и Мускат хамбург.

Винарија „Soul Wine“ има палету следећих вина: Поета, Шардоне, Пинот бланк, Мускат отонел, Кабернет совињон и Пинот розе.

Подрум и винарија „Деђански“ нуди: Тренутак и Валентину.

Панорама Гудурице

                На ободима Вршачких планина, у селу Гудурица, традиција виноградарства и производње вина сеже од давнина. Први писани траг о Гудуричком вину забележен је још 1494. године на трпези угарских краљева. Данас традицију доброг вина чувају следеће винарије: „Бахус“, „Недин“, „Селекта“, „Јаблан Врекић“, „Орлић“, „Мишић“, „Рњак“, „Павловић“, „За своју душу“ и „Милан“. Свака од ових породичних винарија, има свој рецепт, своју тајну и печат у производњи „ пића за Богове“, и тржишту нуде следеће:

                Винарија „Бахус“ – Талијански ризлинг, Рајнски ризлинг, Бели бургундац, Совињон бланк, Траминац, Розе, Пино црни и Каберне.

Винарија “Бахус”

                Винарија „Недин“ – Италијански ризлинг, Бели бургундац, Траминац, Бели крст, Розе, Мускат хамбург и Веру.

                Винарија „Селекта“ – Бели бургундац, Рајнски ризлинг, Шардоне, Дворско вино, Сиви Бургундац, Црни бургундац и Каберне совињон.

                Винарија „Врекић“ – Банатски ризлинг, Бели бургундац, Манастирско, Мускат хамбург, Рајнски ризлинг, Црни бургундац, Плавац и Отело.

                Винарија „Орлић“, раније “Conte de Vallonne“ – Кабернет совињон, Мускат отонел, Совињон бланк, Хепо, Освит и Развигор.

                Винарија „Мишић“ – Пино бланк, Боем, Кабернет совињон, Каберлот и Хамбург розе.

                Винарија „Рњак“ – Совињон бланк, Шардоне, Мерлот барик, Кабернет совињон барик, Пинот црни барик и Розе.

Беров подрум – Винарија “Рњак”

                Винарија „За своју душу“ – Македо, Дукат, Јесен и Инспирација.

                На винском путу од Вршца до Гудурице, на 11 километру од Вршца, налази се село Велико Средиште. У њему су регистроване и пословале следеће винарије: „Сoчански“, „Под брегом“, „Bullet“, „Марков подрум“, „Крстов“.

Винарија „Сочански“ породичну традицију чува са својим производима: Класик франковка, Класик розе и Класик ризлинг.

                На обронцима Делиблатске пешчаре, једине пустиње у Европи, у Банатском Карловцу и Девојачком бунару, имамо регистроване две винарије: „Ђорђе“ и „Галот“.

Винарија “Галот”

                Винарија „Ђорђе“ основана је 2014. године и гостима нуди: Белу фреску, Фреску црвену, Шардоне, Траминац, Совињон бланк, Португизер, Мерлот и Франковку.

                Винарија „Галот“ као своја вина препоручују: Симеон, Балерину, Капетана, Галу, Кабернет совињон, Шардоне, Совињон бланк и Лавиринт розе.

                И шта рећи на крају,  на специфичност сваког вина, кажу, утичу клима, земљиште и људски фактор, односно винарска традиција. А традиција значи тајни рецепт за технолошки процес, процес одлежавања, избор буради и свашта нешто…

                Вршачка регија за добро вино има све што треба, и зато ваља посетити Винафест.