Николинци: Ивањдански венац и Дан румунске блузе

У организацији Удружења жена „Про Арт Николинци“ у Николинцима су у недељу, 25. јуна у просторијама Дому културе обележена два значајна датума. Ивањдан, који је по календару Румунске православне цркве 24. јуна и Интернационални „Дан румунске блузе“, а који се иначе обележава 25. јуна.

Штанд Удружења жена “Долина липе” Куштиљ

На овој манифестацији која се одржава трећу годину за редом учествовало је 9 удружења жена са територије јужног Баната: Николинаца, Алибунара, Банатског Карловца, Владимировца, Јаношика, Банатског Новог Села, Уздина, Добрице и Куштиља. У име Скупштине општине Алибунар учеснике је поздравио Александар Сиверија, председник Скупштине, а на манифестацији су своје представнике имали и Национални савет румунске националне мањине и Генерални конзулат Републике Румуније у Вршцу.

У сали Дома културе
Право етнографско благо

Циљ ове манифестације је да се сачува традиција (и слави дан) плетења венаца од ивањског цвећа (које по предању има лековита својства и које се качи на куће, стаје или домаће животиње), као и да се младим нараштајима пренесе и препоручи чување традиционалне румунске ношње, у овом случају блузе, као део културне баштине алибунарског краја.

Стручни жири је за најбоље израђени венац одабрао венац којег су исплеле чланице Удружења жена „Етно Арт Бракос“ из Алибунара, а запажен штанд и освојено треће место имале су и чланице Удружења жена  „Новосељанке – Boboacele “ које су дошле из Града Панчева, односно Банатског Новог Села.

Новосељанке са својим венцем

Манифестацију је подржала Општина Алибунар, Центар за културу из Алибунара, Национални савет румунске националне мањине у Србији, а богат културно-уметнички програм извели су ученици месне основне школе.