Гради се Аква парк у Девојачком бунару

Девојачки бунар је познато излетиште и викендашко насеље које се као Веркелова колонија помиње још 1895. године, и налази се у Делиблатској пешчари. Наиме, на простору данашњег насеља некада су ту били виногради и виноградарске кућице где су се производили вино и ракијa.

Од Банатског Карловца је удаљен 7 километара, а административно припада општини Алибунар. У насељу је регистровано преко 1.000 викендашких кућа и неколико туристичко-угоститељских ресторана и објеката. Најчешћи посетиоци Девојачког бунара су панчевци, београђани али и становници околних насеља. До скоро у врелим летњим данима бројне викендаше и госте са стране расхлађивао је базен са термалном водом (260 са дубине од 600 метара) који је радио под патронатом Туристичке организације Алибунар. Овај базен олимпијских димензија изграђен је 1972. године и протеклих 50 година био је омиљено место и купалиште гостију свих старосних доби. Међутим, како то код нас бива, базен од прошле године више није у функцији.

Да не буде све тако црно, да и овај део Србије коначно добије место, односно простор где у току лета човек може да се склони, освежи и забави, постарао се Горан Дивљак, власник фирме „Макел-електро“ Панчево.

Фото: Банатски добошар

Овај предузимљиви Новосељанин на површини од 2,3 хектара у срцу Девојачког бунара гради Аква парк. Поред базена за децу и одрасле површине од 2.500 квадратних метара, парк ће имати и тобогане дугачке 107 метара и још много тога.

Наиме, пројекат који је израдио „Арт Ројал инжењеринг“ Панчево састоји се од три фазе.

Прва фаза обухвата изградњу базена, тобогана са свим пратећим садржајима и омањег хотела, и она је у току. У другој фази планирана је изградња спортско – рекреативног центра (са два фудбалска и кошаркашка терена) где би се за велика такмичења припремали спортисти, првенствено фудбалери. И у овој фази би се градио хотел који би био капацитета 120 лежајева, са спа-центром у оквиру кога би се нашао затворени базен, сауна, турско купатило и слана соба. Такође, у овој фази у плану је и изградња великог ресторана. Трећа фаза пројекта изградње Аква парка би била намењена најмлађим и у тој фази би се градио Дина-парк.

Фото: Банатски добошар

Инвеститор изградње Аква парка је „Макел-електро“ Панчево, а вредност читавог пројекта је процењена на преко 5 милиона евра. До сада је уложено око 3 милиона евра, а Извођач радова је фирма „Градитељ“ из Владимировца.

„Добри климатски услови Делиблатске пешчаре (са флором која је разноврснија и богатија од златиборске), близина Београда и Темишвара (са огромним људским ресурсима), недостатак сличног садржаја километрима унаоколо, и наравно шанса за добар бизнис, главни су разлози што сам се упустио у овај огромни пројекат“, изјавио је за наш портал Горан Дивљак, инвеститор.

Фото: Банатски добошар

Лоше временске прилике у првој половини године омеле су планирани темпо реализације читавог пројекта који је кренуо 2021., и чији се завршетак најављује за 2025. годину.