Сирогојно: Игром и песмом обележен Петровдан

У порти цркве Светог Петра и Павла у Сирогојну, традиционалном манифестацијом обележен је православни празник и слава сеоске цркве – Петровдан.        

Обележавање Петровдана у Сирогојну траје од кад постоји и сама црква, дуже од 250 година.

        Само празновање почело је јутарњом литургијом у храму, а настављено је разноврсним програмом током читавог дана.

        Музеј на отвореном „Старо село“ поред сталне поставке припремио је и демонстрацију израде занатских предмета на стари начин. Корпар је плео корпе од прућа, грнчар је од глине правио лонце, док су вредне жене плеле вунене чарапеи везле. Најмлађи посетиоци могли су да учествују у плетењу венчића.

Фото: Туристичка организација Златибор

        За љубитеље спорта организован је турнир у малом фудбалу на коме је учествовао велики број екипа из Сирогојна и околине.

        Након вечерње литургије програм обележавања славе настављен је дефилеом учесника културно-уметничког програма у порти цркве.

Фото: Туристичка организација Златибор
Фото. Туристичка организација Златибор

        У једночасовном програму присутни су могли да уживају у песми и игри играча КУД „Први партизан“ Сирогојно, ученика основне школе „Саво Јовановић“ Сирогојно и мушке певачке групе „Равањски бећари“ из села Равни. Посебне емоције изазвала је млада Сунчица Терзић из Љубиша, која је уз пратњу свог оца Бранка, отпевала песме „Чије је оно девојче“ и „Не дам“.

        Петровданско славње завршило се доделом награда најуспешнијим фудбалским екипама и наступом „Драгачевске трубе“.

Фото: Туристичка организација Златибор

        По речима представника Туристичке организације Златибор велики број посетилаца доказ је да су људи овог краја привржени очувању традиције и обичаја.

        Манифестација је организована уз подршку општине Чајетина, Спортског центра Чајетина, Туристичке организације Златибор, као и великог броја мештана добре воље који су препознали значај одржавања традиције и традиционалних вредности.

(Коришћен материјал Туристичке организације Златибор)