Златибор: Сабор трубача и смотра народног стваралаштва

Овогодишње предтакмичење за Сабор трубача у Гучи под називом „Сабор трубача и смотра народног стваралаштва“, а које је пола века и део летњег програма, одржало се у петак, 21. јула на Краљевом тргу у центру Златибора.

Самом сабору претходио је свечани дефиле свих учесника: оркестар „Браће Илић“, оркестар „Марка Трнавца“, оркестар „Мирослава Ђунисијевића“, оркестар „Марка Глигоријевића“, оркестар „Жељка Стефановића и Александра Петронијевића“, оркестар „Драгачевске трубе“ и оркестар „Миленка Филиповића“.

Трочлани стручни жири у саставу: Марко Кутлешић, професор кларинета из Чајетине, Дејан Јевђић, мајстор трубе из Расне и Данијела Веселиновић, професор трубе из Ариља, одлучивали су о наградама за најбољи оркестар, најбољег басисту, најбољег тенористу, најбољег бубњара, најбоље одсвиране композиције, најбоље одсвирано коло, најизворније музицирање и који ће се оркестар пласирати на 62. Сабор трубача у Гучи. Такође, жири је одлучивао и о двема меморијалним наградама – за најбољег трубача „Мићо Петровић“ и за најбољи оркестар „Радован Бабић“.

Оркестри који су се директно пласирали за Гучу су: оркестар „Браће Илић“, оркестар „Марка Глигоријевића“, оркестар „Жељка Стефановића и Александра Петронијевића“ и оркестар „Миленка Филиповића“. За најбољег бубњара проглашен је Раде Вранешевић из оркестра „Мирослава Ђунисијевића“, најбољи басиста је Елвис Алишановић из оркестра „Драгачевске трубе“, најбољи тенориста је Љубиша Јевтовић из оркестра „Марка Трнавца“, најбоље одсвирана песма је оркестра „Мирослава Ђунисијевића“, најбоље одсвирано коло је оркестра „Марка Трнавца“, најизворније музицирање је оркестра „Жељка Стефановића и Александра Петронијевића“. Меморијалну награду „Мићо Петровић“ за најбољег трубача добио је Стефан Илић из оркестра „Браће Илић“, меморијалну награду за најбољи оркестар „Радован Бабић“ добио је оркестар „Марка Глигоријевића“.

Фото: Туристичка организација Златибор

Славица Јовановић, дописница РТС-а, Жарко Божанић, глумац аматер и Милош Вермезовић, контрабасиста и наставник музичке културе у Мачкату, у име публике и новинара, за најбољег трубача 50. Сабора трубача на Златибору прогласили су Миленка Филиповића из истоименог оркестра.

Као и претходних година ову манифестацију организују Културни центар Чајетина, Туристичка организација Златибор и општина Чајетина.

(Извор: Туристичка организација Златибор)