Ноћна мора – купити дрва за огрев, а да те не преваре

        Недуго након завршетка грејне сезоне, негде већ крајем месеца маја, део становништва које се зими греје у сопственој режији почиње грозничаво да размишља како купити дрва за зиму, а да те продавац не превари.

        Наиме, последњих година, а услед системског разарања сваке институције у овој држави, преваранти у свим сегментима трговине су све слободнији и дрскији тако да од некадашњих малих превара (закидања нечега што си платио) данас то поприма елементе правог разбојништва.

Некада се приликом продаје огревног дрвета крало на ситно јер је цена овог енергента била увек мала (ваљда није било рачунице). И били су то прекршаји које су и државни органи (тржишне инспекције) и купци на неки начин толерисали, а све због изузетно тешког шумарског посла сече, извлачења и транспорта дрва са разних чука и планина до крајњих корисника. И знало се ко сече своју шуму, ко сече државну и ко се тим послом уопште бави.

Фото: Дрва на ободу шуме чекају транспорт ка купцима

        Данас је то општи хаос и ситуација у којој просто немаш коме да се обратиш за помоћ уколико и „ухватиш“ преваранта у крађи нечега што си поштено платио. Раније су жртве оваквих махинација били старији људи, махом жене – бакице, које су живеле саме и тако биле лака мета превараната. Нити добро виде, нити могу до камиона да мере то што купе, као ни да сложе купљено (да провере метражу), па су лопови безбрижно „радили“ свој посао.

        Међутим, са погоршањем свеопште економске ситуације, девастацијом друштва у целини и скоком цена последњих десет година дрвни преваранти су постали права мафија и преплавили су све регионе, где варају и старо и младо. Толико су постали безобзирни да се краде на велико, не пола кубика и која цепаница, краде се све чешће и трећина (ако се ради о већој поруџбини) поручених дрва…

        Код нас у Банату продавци долазе са свих страна, разних регистарских таблица. Да не будемо потпуно искључиви међу њима има и поштених али је таквих све мање, и њих истискује (чак и претњама) поменута мафија.

        Тржишне инспекције све то знају али слаба вајда од тога. Препорука је да од продавца дрва тражите папир о пореклу робе и да сваку злоупотребу пријавите…

Фото: Банатски добошар

        И овде се долази до апсурдне ситуације да ви радите туђи посао. Логичније би било да инспекције саме проверавају продавце и робу коју ови нуде. Зна се где се дрва товаре, где се роба нуди, где се најчешће окупљају…

        Али то је већ политика…

        Како нас краду?

        Друштвене мреже преплављене су сведочењем људи који су последњих година преварени и ту се може видети сва маштовитост и лукавост дрвне мафије:

        Превара код квалитета дрвета – купац не добије оно што је поручио него неку другу, мање калоричну врсту дрвета;

        Превара са дужином облица – уместо дужине од 100 цм уваљују се облице од 85 цм;

        „Дрварски или Шабачки метар“ – продавци најчешће користе свој метар који је „краћи“ и то од 15 до 20 цм;

        „Укрштена дрва у приколици“ – при дну приколице, а коју купац не може да види укрштају се дрва тако да купац купује и ваздух;

        На крају, а што је и општа препорука, купујте дрва само од сигурних, проверених купаца и регистрованих стоваришта где оно што купујете можете лако и да проверите.