Најављен програм Међународног фестивала спортског филма на Златибору

        На конференцији за медије која је одржана у четвртак, 17. августа у Београду, најављен је програм 12. Међународног фестивала спортског филма на Златибору, који ће се одржати од 23. до 27. августа. Представницима медијских кућа обратили су се Јован Марковић, оснивач и уметнички директор међународног фестивала, Александар Аврамовић, селектор фестивала и Оливера Никитовић, директор фестивала.

„Када смо покретали овај фестивал, први тог типа у региону, имали смо проблем да нађемо довољан број филмова за приказивање, а данас, 12 година касније, имамо проблем да урадимо селекцију свих понуђених спортских филмова“ рекао је Јован Марковић, оснивач и уметнички директор Међународног фестивала спортског филма (МФСФ) који ће се од 23. до 27. августа одржати на Краљевом тргу и у сали Културног центра на Златибору, где ће током пет дана бити приказано 45 играних и документарних филмова из Србије и 18 земаља из региона и целог света. Овај фестивал промовише бављење спортом и спортску културу засновану на пријатељству, поштовању и ферплеју и члан је Међународне асоцијације спортског филма из Милана, признате од стране Међународног олимпијског комитета.

Александар Аврамовић, селектор Међународног фестивала спортског филма, је изразио посебно задовољство чињеницом да је управо данас у Будви почео први Међународни фестивал спортског филма у Црној Гори и да је током јуна одржан други Међународни фестивал спортског филма у Словенији, у Рогашкој Слатини, оба инспирисана и потпомогнута органиторима фестивала на Златибору, Удружењем Међународни фестивал спортског филма Златибор, чији су оснивачи Општина Чајетина, Туристичка организација Златибор и Маја филм.

За среду, 23. август, је предвиђен филмски матине у вечерњим часовима на Краљевом тргу, са овогодишњим филмом „Како сам заволео баскет“, посвећеном почецима Александра Саше Ђорђевића, и филмовима „Богдан Богдановић“ и „Новак-неиспричана прича“.

На свечаном отварању фестивала, у четвртак 24. августа, биће уручена признања за изузетан допринос спорту и филму и животно дело, а посебно признање добиће и Кошаркашки савез Србије, поводом 100-годишњице кошаркашке игре у нашој земљи. Повељу херој/хероина спорта и живота „Наташа Ковачевић“, која се додељује спортистима за остварене резултате у параолимпијским дисциплинама, ове године добиће Ивана Петровић, бацачица копља из Косјерића.

Плакат

Поред филмског програма, на Краљевом тргу ће у петак, 25. августа, бити организован спортски дан „Покрени се и вежбај“, у оквиру кога ће сви заинтересовани мештани и гости моћи да вежбају уз инструкторе, најавила је на представљању филмског и пратећег програма Оливера Никитовић, директор Фестивала.

(Преузето: Портал општина Чајетина)