![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/насловна-за-09.09.-678x381.jpg)
У недељу, 10. септембра, у Етно комплексу „Делиблатска чарда“, одржала се друга по реду манифестација „Укуси Делиблатске пешчаре“. Манифестација која има за циљ промоцију гастрономског наслеђа и природног окружења окупила је двадесетак учесника различитих бранши. Било је ту занатских радњи, пчелара, угоститеља, винарија, дестилерија, печењара, лецидера, удружења жена…
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/четврта-фотка-09.09..jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/друга-фотка-09.09-1-876x1024.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/трећа-фотка09.09.-611x1024.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/пета-фотка09.09.-994x1024.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/седма-фотка09.09.-1024x768.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/шеста-фотка09.09-768x1024.jpg)
„Утицај различитих народа који настањују Делиблатску пешчару и њено окружење изнедрили су специфично и веома квалитетно нематеријално културно наслеђе. Гастрономија Чеха, Румуна, Словака, Немаца, Мађара, Срба и свих осталих испреплетаних народа, дају неодољиву чар и јако битан разлог за посету овој манифестацији која гарантује добру храну“, рекао је, најављујући својевремено ову манифестацију Петар Стаменовић, менаџер кластера Делиблатска пепчара.
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/осма-09.09.-1-991x1024.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/09.09.2а-1-877x1024.jpg)
Да представе своје удружење, своје место и свој град имале су прилику и жене из Удружења „Новосељанке/Boboacele“ из Банатског Новог Села, а које су поред штанда са штрудлама одржале и радионицу „припрема хлеба са комловом“ (комлов је домаћи квасац). Иначе, за припремање овог хлеба на прошлогодишњем Међународном сајму Етно хране и пића у Београду чланице овог удружења добиле су Специјално признање. Да је овај начин припреме хлеба интересантан Новосељанке, односно њихов штанд обишао је и Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/радионица-09.09-Copy-768x1024.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/09.09.ненад-иванишевић-Copy-965x1024.jpg)
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/дегустација-хлеба-09.09.-Copy-768x1024.jpg)
Иначе, ово удружење организује и своју чувену и традиционалну гастрономску манифестацију „Банатски хлеб“, а која се ове године одржава 23. септембра.
![](https://www.banatskidobosar.rs/wp-content/uploads/2023/09/жене-јасмина-ана-1024x854.jpg)