Делиблато: Новосељанке припремале хлеб са комловом (фото)

        У недељу, 10. септембра, у Етно комплексу „Делиблатска чарда“, одржала се друга по реду манифестација „Укуси Делиблатске пешчаре“. Манифестација која има за циљ промоцију гастрономског наслеђа и природног окружења окупила је двадесетак учесника различитих бранши. Било је ту занатских радњи, пчелара, угоститеља, винарија, дестилерија, печењара, лецидера, удружења жена…

        „Утицај различитих народа који настањују Делиблатску пешчару и њено окружење изнедрили су специфично и веома квалитетно нематеријално културно наслеђе. Гастрономија Чеха, Румуна, Словака, Немаца, Мађара, Срба и свих осталих испреплетаних народа, дају неодољиву чар и јако битан разлог за посету овој манифестацији која гарантује добру храну“, рекао је, најављујући својевремено ову манифестацију Петар Стаменовић, менаџер кластера Делиблатска пепчара.

        Да представе своје удружење, своје место и свој град имале су прилику и жене из Удружења „Новосељанке/Boboacele“ из Банатског Новог Села, а које су поред штанда са штрудлама одржале и радионицу „припрема хлеба са комловом“ (комлов је домаћи квасац). Иначе, за припремање овог хлеба на прошлогодишњем Међународном сајму Етно хране и пића у Београду чланице овог удружења добиле су Специјално признање. Да је овај начин припреме хлеба интересантан Новосељанке, односно њихов штанд обишао је и Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

        Иначе, ово удружење организује и своју чувену и традиционалну гастрономску манифестацију „Банатски хлеб“, а која се ове године одржава 23. септембра.

Слева на десно: Јасмина Чигоја, Ана Ардељан, Снежана Баба и Марија Ардељан